IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обявяват резултатите от предпроектното проучване за трети мост над Дунав

Има четири варианта за изграждане на съоръжението - между Силистра и Кълъраш, Русе и Гюргево, Никопол - Турну Мъгуреле и Оряхово - Бекет

15:21 | 09.07.14 г.
Обявяват резултатите от предпроектното проучване за трети мост над Дунав

Данните от предпроектното проучване за изграждането на нов мост над река Дунав в българско-румънския участък ще бъдат представени по време на форум утре в Областната администрация на Русе, съобщава БТА.

Форумът се организира в рамките на дейностите по проекта "Обща стратегия за пространствено развитие на трансграничния район Румъния - България".

Консултантската фирма „TRANSPROJECT 2001” по договор с Министерството на регионалното развитие и публичната администрация на Румъния е разработила анализ на потенциалните места за трети мост, който да свързва България и Румъния.

Компанията е разгледала четири варианта за изграждането на съоръжението - между Силистра и Кълъраш, Русе и Гюргево, Никопол - Турну Мъгуреле и Оряхово - Бекет.

За трети мост над Дунав между България и Румъния се заговори по-активно през миналата година. Тогава президентите на двете страни - Росен Плевнелиев и Траян Бъсеску, се договориха  да работят съвместно за изграждането на ново съоръжение, след като беше пуснат в експлоатация вторият мост над реката край Видин и Калафат.

София и Букурещ търсят възможности за изграждането на новия мост с европейски пари. Един от вариантите е специалният инструмент на Европейския съюз (ЕС) „Свързана Европа“, който обаче приоритетно ще финансира жп и водни проекти.

Премиерът Пламен Орешарски заговори и за вариант за публично-частно партньорство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:01 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още