IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МС прие Национална стратегия за развитие на сектора на обществените поръчки

Ще се разработи ръководство за унифициране на последващия контрол и единна система с индикатори за периодично отчитане на нарушенията и наложените санкции

20:35 | 09.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
МС прие Национална стратегия за развитие на сектора на обществените поръчки

Министерският съвет прие Национална стратегия за развитие на сектора на обществените поръчки в България за периода 2014-2020 г., съобщава пресслужбата на кабинета, цитирана от БТА.

Със стратегията се изпълнява едно от предварителните условия, поставени от Европейската комисия (ЕК) за подписване на Споразумението за партньорство, очертаващо помощта от европейските структурни и инвестиционни фондове за новия програмен период. Тя е съгласувана със службите на ЕК, от които основна подкрепа е оказана от генерална дирекция “”Вътрешен пазар и услуги", се посочва още в съобщението.

В стратегията са обхванати мерки в пет области на въздействие - законодателство, практика по прилагане на законодателството, публичност и прозрачност на обществените поръчки, укрепване на административния капацитет и професионализма в сектора и контролна система.

Основните мерки в областта на законодателството включват приемане на нова правна рамка - нов рамков Закон за обществените поръчки (ЗОП), както и подзаконова нормативна уредба, с която ще се осигури неговото прилагане. Със закона ще се въведат изискванията на приетите наскоро европейски директиви в областта.

За установяване на законосъобразна практика са включени две групи мерки - такива, които засягат действащото законодателство, и други, насочени към установяване на правилно разбиране и прилагане на новата правна рамка. Предвидено е изготвяне на нови и актуализиране на вече издадени методически насоки и указания на Агенцията за обществени поръчки (АОП).

Ще се издадат и няколко практически ръководства - за проследяване стъпка по стъпка на реда за провеждане на някои от основните процедури, за разясняване разпоредбите на новия закон, за правилата и спецификите при възлагане на “зелени" поръчки. В дългосрочен план е включен и мониторинг на практиката и актуализиране при необходимост на издадените ръководства и насоки.

В областта на публичността и прозрачността ще има избор и поетапно въвеждане на национален модел за изцяло електронно възлагане на поръчки. За укрепване на административния капацитет в сектора има няколко групи мерки, с които се цели установяване на устойчив и компетентен административен състав при основните участници във възлагателния процес.

Част от мерките предвиждат провеждане на различни форми на обучения с цел повишаване знанията и уменията на лицата, пряко ангажирани в този процес. Те обхващат както обучения за персонала на възложителите, така и за органите с правомощия в сферите на методологията, контрола и обжалването. Мерките за контролната система са насочени към създаване на механизми за по-ефективно сътрудничество и взаимодействие между органите с такива правомощия, оптимизиране на административните санкции и на реда за обжалване.

Предвидено е разработване на общо ръководство за унифициране на последващия контрол и на единна система с индикатори за периодично отчитане на нарушенията и наложените административни наказания. В изпълнение на препоръките на Комисията ще се разшири обхватът на предварителния контрол, осъществяван от АОП в три направления - за техническите спецификации на поръчките, по проверяване на поръчки на по-ниски прагове на случаен принцип и контрол върху някои от изключенията от приложното поле на ЗОП.

Стратегията съдържа план за изпълнение на мерките и дейностите, в който са определени конкретните срокове и отговорните институции. Изпълнението на мерките и постигането на набелязаните цели се очаква да доведе до развитие и усъвършенстване на правната и институционалната рамка в областта на обществените поръчки, повишаване публичността и прозрачността при тяхното възлагане и установяване на законосъобразна практика.

Като краен резултат от изпълнението на стратегията се очаква да нарасне ефективността при разходването на публични средства, включително и по линия на европейските фондове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:06 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още