IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Делът на индустрията в брутната добавена стойност на България плавно расте

Техническите кадри са близо три пъти по-малко от потребностите на индустрията

17:16 | 18.07.14 г.
Делът на индустрията в брутната добавена стойност на България плавно расте

Делът на индустрията в брутната добавена стойност (БДС) (без строителството) на България нараства плавно през последните години, стана ясно днес при представяне на  анализа на проекта „Възраждане на индустрията в България“, иницииран от КНСБ.

Анализът показва, че делът на индустрията се увеличава всяка година от 2008 г., когато е бил 21,8%, до 25,2% през 2013 г.

Реиндустриализацията не трябва да се разбира като изкупуване на частни компании от държавата, нито пък като пряко или косвено субсидиране на закъсали държавни компании, коментира при представянето на анализа зам.-председателят на Българската стопанска камара (БСК) Камен Колев. По този начин се деформира пазарът, обясни той

Според него за възраждане на индустрията е необходимо да се осигури политическа стабилност, да се гарантира независимост на регулаторните органи, както и да се развият публично-частните партньорства. 

Той смята също, че е необходимо да се премахнат незаконовите регулативни режими, да се разработи нов регистър на административните услуги и да се премахнат нормативно определените минимални цени на услугите за отделни професионални гилдии.

От анализа става ясно също, че инвестициите за техническо образование в България са почти два пъти по-ниски от средните за ЕС. Налице е и трайна тенденция към намаление на младите кадри със специално техническо образование.

„Има дефицит на технически кадри – близо три пъти по-малко от потребностите на индустрията“, заяви Колев.

По думите му начин да се подобри проблемът с квалификацията на кадрите е въвеждането на дуалното обучение.

Възстановяването на индустрията е съвместна отговорност на държавата, бизнеса и синдикатите. Държавата трябва да разработи дългосрочна стратегия за индустриална политика, свързана със социалните партньори и академичните среди, смятат от КНСБ.

Държавата трябва да определи приоритетни сектори, чието развитие да подпомага най-вече с нефинансови мерки, като привличане на инвестиции, стимулиране създаването на клъстери, насочване на износа към подходящи държави и други, отбеляза президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Според него тези сектори са транспорт, металургия и машиностроене, химическа промишленост, информационни технологии, добивна промишленост и други.

Произведената продукция в добивната промишленост през последните години нараства, като през 2012 г. е достигнала 2,9 млрд. лв. спрямо 2,3 млрд. лв. през 2008 г., сочи още анализът, представен днес. Заетите лица обаче намаляват през периода от 29,9 хил. до 25 хил.

В преработващата промишленост произведената продукция също се е увеличила в сравнение с 2008 г., когато е била на стойност 47,9 млрд. лв, а през 2012 г. достига 49,8 млрд. лв. Броят на заетите лица и тук намалява – от 639 хил. до 525 хил.

В енергетиката стойността на произведената продукция се увеличава за същия период от 6,8 млрд. лв. до 9,6 млрд. лв., а броят на заетите се свива от 36 хил. на 33 хил.

Ръст на работещите има в сектор „Доставка на води, канализационни услуги и управление на отпадъците“, където те са достигнали 34 хил. през 2012 г. от малко над 32 хил. през 2008 г. За периода произведената продукция намалява от 1,6 млрд. до 1,3 млрд. лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:53 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още