IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Служебното правителство да тегли външни заеми само в краен случай, иска Местан

Трябва да се преодолеят съмненията, че се дава възможност на служебното правителство да прави безконтролни разходи, коментира лидерът на ДПС

10:38 | 01.08.14 г. 2
Служебното правителство да тегли външни заеми само в краен случай, иска Местан

ДПС настоява, ако се даде право на служебния кабинет да тегли външни заеми, както предлага ГЕРБ, да е ясно, че това се прави само в крайни случаи.

В сряда ГЕРБ внесе предложение между първо и второ четене на актуализацията на държавния бюджет, което предвижда служебното правителство да може да сключва договори за външни заеми, които впоследствие да се ратифицират от парламента.

Според лидера на ДПС Лютви Местан, ако се приеме такъв текст, то той трябва да се прецизира и да настъпят съществени редакции, за да се преодолеят съмненията, които се породиха, че се дава възможност на служебното правителство да прави безконтролни разходи.

„Трябва да е ясно, че служебният кабинет ще прибегне до този инструмент само при крайна необходимост, защото се създаде усещане, че с подобна делегация автоматично се отключва възможността служебният кабинет да прави безконтролни разходи. Трябва да се преодолеят всички съмнения за противоконституционност и че се делегира каквото и да е безконтролно право“, заяви Местан.

Той обаче призна, че е песимист, че ще се стигне до окончателното приемане на актуализацията на бюджета.

"Струва ми се, че партийният интерес взе връх. Националната отговорност не може да се датира в ден-два или за определен период. Национално отговорно поведение имаме само тогава, когато поетият ангажимент е завършен с акт на Народното събрание. Това, че два дни си бил за актуализацията на бюджета, в това число и пламенно си защитавал тази актуализация на първо четене, но се отказваш от второто четене, воден от тяснопартийни страхове, не е поведение, което може да се определи като национално отговорно", разкритикува той депутатите от ГЕРБ.

Местан увери, че народните представители от ДПС и в понеделник ще са в парламента и са готови да подкрепят актуализацията на държавния бюджет и този на НЗОК.

„Въпросът за актуализацията бе поставен на консултациите при президента и той обоснова необходимостта от нея, а правителството превърна това в конкретна законодателна инициатива и ми се струват странни интерпретациите, че актуализацията на бюджета е от страна на ДПС някакво сиренце, с което да сме привлекли ГЕРБ, подобно

твърдение звучи безумно и нелепо от един виден социалист. Всичко трябва да има мяра. ДПС е малка партия, която беше част от голямо съгласие и може би нашата вина е, че единствени останахме верни на него“, заяви Местан.
Той упрекна БСП, че в последните дни играе ролята на опозиция и то умело.

„БСП наистина бяха на резервирана позиция за актуализацията. Тя е ясна, но за мен е неприемлива, защото откровението към бюджета, наред с отношението към кабинета, фактически определят статуса на парламентарно представените политически сили, дали са зад кабинета, или са опозиция“, коментира Местан.

Днес президентът Росен Плевнелиев отново свиква консултации с партиите заради актуализацията на бюджета.

Още политически новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:14 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 2
misanthrope
преди 9 години
Значи по принцип си теглим заеми е така, да си имаме да си харчим, а служебното правителство ще тегли само при крайна необходимост. ЕЙ БОГУ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 2
misanthrope
преди 9 години
"Трябва да е ясно, че служебният кабинет ще прибегне до този инструмент само при крайна необходимост, ":D :DТука вече си играем не на детска градина ами на детска ясла. И кое бе Местане е крайна необходимост? Дефиниция?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още