IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Общините могат да обжалват издадените разрешителни за "Южен поток"

Регионалното министерство не може да спре собственото си решение да позволи изграждането на компресорната станция , заяви служебният министър Илияна Цанова

09:26 | 08.08.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Общините могат да обжалват издадените разрешителни за "Южен поток"

Регионалното министерство не може да спре собственото си решение да бъде издадено разрешително за строеж на компресорната станция на „Южен поток” в Паша дере. То обаче може да бъде обжалвано от заинтересовани страни – например общините или неправителствените организации.

Това каза пред „Нова телевизия” Илияна Цанова, вицепремиер и отговарящ за средствата от ЕС в служебния кабинет.

„Коментирахме този казус и както вчера Екатерина Захариева посочи, ние разбрахме за това решение от медиите. Юридически е невъзможно министерството да обжалва свое собствено решение. Има две юридически възможности оттук нататък – да се обжалва предварителното изпълнение в срок от 3 дни или в 14-дневен срок пред Върховния административен съд (ВАС) да се обжалва изпълнението по същество“, разясни Цанова.

Това могат да направят общини, неправителствени организации или изобщо лица, изброени в Закона за устройство на територията. Ако някой реши да реагира, може да го направи, допълни тя. 

По повод дължимите на строителни фирми 1 млрд. лв. за изпълнението на проекти по „Околна среда“ и „Регионално развитие“, Цанова припомни, че през февруари тази година са били последните плащания от бюджета по „Околна среда“.

Имаме огромен дълг към строителите, разкопани улици, припомни тя. Затова основната ни задача е да започнат разплащанията от бюджета към управляващите органи на оперативните програми, за да не загубим пари по програмата, допълни Цанова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:40 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
misanthrope
преди 9 години
Общините да не са луди да обжалват? На тяхна територия нещо ще се копа, ще се зида, се некой лев ще влезе там. Виж НПОта може. Все някое НПО ще се намери да обжалва
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още