IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Южен поток България" купи 17 имота от горския фонд

Компанията е платила 20,59 млн. лв. за терените на територията на община Варна

17:31 | 31.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
"Южен поток България" купи 17 имота от горския фонд

Дружеството „Южен поток България“ АД е заплатило 20 599 409 лева на агроминистерството за терени от горския фонд на територията на община Варна, както и за промяната на предназначението им.

За  строителството на газопровода компанията е придобила 17 имота в общината с обща площ 358,551 дка, съобщи Министерството на земеделието и храните (МЗХ).

Договорът между МЗХ и дружеството е сключен на основание Закона за горите на 21 юли 2014 г., след решение на  Изпълнителната агенция по горите за изключване от държавния горски фонд на 17-те имота.

От агроминистерството уточняват, че при продажбата на терените са спазени всички законови изисквания и процедури, като е взето предвид и решението на Министерския съвет от 2 декември 2011 г., с което  газопроводът в отсечката, която ще се изгради на територията на България, е обявен за обект с национално значение и за национален обект.

Като такъв обект тръбата е изключена от наложения с решение на Народното събрание от 11.07.2013 г. мораториум по отношение на имотите, попадащи в границите на устройствени зони „А“ и „Б“ по Закона за устройство на Черноморското крайбрежие.

Припомняме, че ЕК започна наказателна процедура срещу страната ни заради избора на изпълнител на цялостната реализация на проекта у нас. Премиерът Пламен Орешарски разпореди спирането на всички действия по изграждането на "Южен поток", докато не се постигне разбирателство с ЕК за газопровода.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още