IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

South Stream Transport: "Южен поток" няма да влияе и върху социалната среда

Проектът временно ще създаде възможности за трудовата заетост, смятат от компанията, която ще строи морската част на газопровода

13:42 | 29.07.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
South Stream Transport: "Южен поток" няма да влияе и върху социалната среда

„Южен поток” няма да окаже значително въздействие върху екологичната и социалната среда в българския участък от морската част на газопровода.Това е заключението от Оценката за въздействието върху околната и социалната среда (ОВОСС), изготвена от проектната компания South Stream Transport, която е натоварена да изгради морската част на газопровода.

От компанията напомнят, че през февруари българското Министерство на околната среда и водите (МОСВ) одобри Оценката за въздействие върху околната среда (ОВОС) на „Южен поток”, каквито са изискванията на националното законодателство за реализацията на проекта.

За да се развива той по екологично съобразен и социално-отговорен начин обаче, е проведена още една процедура – за въздействието върху социалната среда, допълват от компанията.

Оценката е изготвена от международните експерти от URS Infrastructure and Environment UK Limited. Тя съдържа допълнителни анализи за околната среда, културното наследство и социално-икономическите аспекти на проекта, както и допълнителни смекчаващи и защитни мерки, които да гарантират, че газопроводът няма да окаже значително въздействие върху околната среда.

ОВОСС разглежда детайлно въздействието на инвестиционния проект върху населението и уязвимите групи в околността. Заключението е, че реализацията ще донесе известни икономически ползи в резултат на допълнителните възможности за трудова заетост и увеличено търсене на продукти и услуги по време на строежа.

В доклада е включена и оценка на потенциалните кумулативни въздействия в резултат на развитието на проекта и други съществуващи и предложени дейности в близост до инфраструктурата.

Морският газопровод "Южен поток" преминава по дъното на Черно море. Очаква се той да увеличи сигурността на доставките на природен газ от Русия за Централна и Югоизгочна Европа, тъй като създава нов маршрут за доставки и осигурява допълнителен транзитен капацитет. Морската част на газопровода "Южен поток" е с дължина 931 км, започвайки от руския черноморски бряг в района на Анапа, пресича Изключителната икономическа зона на Турция и излиза на българския бряг в близост до Варна. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:53 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 2
Ironhorse
преди 9 години
Хахаха,тези руснаци и платените им *** в България от БСП/Атака, така и не могат да смелят че патока утече.Само да им загатна, че служебният кабинет, може да оттегли одобрението както за ОВОС така и за ОВОСС със заповед на министъра на МОСВ.Е те тогава няма как и законно да се извършват и строителни дейности.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още