IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Регионалният министър не може да отмени строителното разрешително за Южен поток

Вече са подадени две жалби до Върховния административен съд

15:47 | 08.08.14 г.
Регионалният министър не може да отмени строителното разрешително за Южен поток

Министърът на регионалното развитие не може да отмени издаденото разрешение да бъде построен приемният терминал на газопровода „Южен поток“ в местността Паша дере, компресорната станция „Варна“ и път до тях, потвърдиха от регионалното министерство. Разрешението е издадено от вече бившия регионален министър Десислава Терзиева.

По-рано днес Илияна Цанова, вицепремиер и отговарящ за средствата от ЕС в служебния кабинет, съобщи, че МРР не може да спре собственото си решение.

Сега от ведомството уточняват, че според чл. 214а от Закона за устройство на територията (ЗУТ) дори и в хипотезата на подадена жалба министърът няма законови правомощия да преразгледа въпроса и да оттегли сам издадения акт.

В съобщение, изпратено до медиите, от министерството посочват още, че тази теза е застъпена и в установената съдебна практика на Върховния административен съд и допълват, че ако министърът на регионалното развитие издаде заповед за преразглеждане или оспори акта, тя би била нищожна.

Разрешенията за строеж на министъра могат да бъдат обжалвани относно тяхната законосъобразност от заинтересованите лица само пред Върховния административен съд в 14-дневен срок от обнародването им в Държавен вестник чрез Министерството на регионалното развитие, посочва се в съобщението.

Срещу разрешителното за строеж може да бъде подаден и протест от прокурор. Това е предвидено в чл. 215, ал. 3 от ЗУТ.

Законът предвижда също, че допуснатото предварително изпълнение на акта може да бъде обжалвано в тридневен срок пред ВАС.

От ведомството допълват, че днес към 14 ч. чрез Министерството на регионалното развитие са подадени две жалби до Върховния административен съд - от името на Сдружение „Гражданска лига за България“ и от имено на Радан Кънев от Реформаторския блок. И двете жалби оспорват както законосъобразността на издаденото разрешение за строеж, така и предварителното му изпълнение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още