IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мрачни краски пред българския туризъм

Спад в приходите от 12% за тази година и продължаване на негативния тренд през през лятото на 2015 г. очаква Румен Драганов

10:55 | 10.08.14 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Спад от 12 на сто на приходите от международен и български туризъм за годината очакват от бизнеса. Това прогнозира за БТА Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма.

Сред причините за тази негативна тенденция той посочи намаляването на цените на почивките с близо десет на сто през август и свиването на покупателната способност на руските туристи у нас заради обезценяването на националната им валута. Негативната тенденция ще продължи и през лятото на следващата година, което ще е обусловено от фалита на няколко руски туроператора. Очакванията са за продължаване на срива на руския изходящ туризъм заради санкциите срещу страната и обезценяването на рублата.

Припомняме, че преди дни мрачна оценка за сезона даде и председателят на Асоциацията на българските туристически оператори и туристически агенти Байко Байков. "Очаква се да изгубим между 15 и 20 хил. туристи заради фалита на руските туроператори", заяви Байков пред Investor.bg.

Лятото на 2015 г. се очаква да е тежко и заради обилните валежи този сезон, които са предпоставка за създаване на негативни нагласи у туристите. "Тази година не усетихме отлив заради лошото време, защото 2013 г. беше успешна и туристите доволни, коментира Драганов. Планинският туризъм не би могъл да компенсира негативните тенденции от това лято по морето", смята той. "Въпреки негативните тенденции туристическият сезон Лято 2014 г. няма да бъде загубен", коментира Драганов. Той смята, че ще приключи не по-лошо от 2013 г. Легловата база през 2013 г е достигнала заетост от 97 на сто, което е причина да не може да се очакват ръстове в туризма от 20 - 30 на сто, каквито бяха през 2004 - 2008 г., аргументира се той.

Драганов допълни, че проблемите са натрупани с години заради това, че управлението на туристическите атракции - публичната собственост, не е било припознато като важно за държавата от всички правителства досега. Не е и отчетено многократното искане на бизнеса да бъде създадено Министерство на туризма не за да се управляват хотелите и ресторантите, а за да се управляват публичните обекти публична държавна собственост, които имат еквивалент като стойност стотици милиарди евро. Това пречи да постигнем сравнително нормална средна заетост на легловата база за ЕС, смята Драганов.

По думите му бизнесът очаква служебното правителство да подготви създаването на регистър на туристическите атракции публична собственост, описването на туристически зони и места и точки, което да е предпоставка за структурирането на отделно министерство на туризма, което да ги управлява. Парите за национална туристическа реклама за 2015 г. също трябва да са във фокуса на служебното правителството, с идеята да се предостави възможност за повече реклама за вътрешния туризъм, за да може да се компенсира 2015 г., която е застрашена от намаляване на туристи от основни пазари за България - какъвто е руският пазар.

Над 230 000 души са заети през лятото в туризма, но голяма част от тях имат договори за два - три месеца, което предопределя проблеми с професионализма и качеството на кадрите в сферата, коментира експертът. Средната заплата в туризма се движи между 650 и 2500 лева с изключения под и над минимума. Туризмът ни обслужва милиони чужденци и българи и няма оплаквания от качеството на услугата, въпреки заетостта, която понякога е "от по седем дни в седмицата по 25 часа", каза Драганов.

По данни на Главна инспекция на труда най-много са констатираните нарушения при проверки на инспекторите в сектора "Търговия и ресторантьорство". Нарушенията са свързани със заплащането на труда, нерегламентиран извънреден труд, за работа без договори или сключени договори на непълен работен ден при полагане на труд на пълен.

По данни на Нели Христова, председател на Федерацията "Търговия, услуги, контролни органи и туризъм" към КТ "Подкрепа", за 2015 година за бранш "Туризъм" е договорен ръст на минималния осигурителен доход за категориите персонал, съгласно Националния класификатор на професиите. Има увеличение на осигурителния доход между 3,5 и 3,8 на сто за по-ниско квалифицираните работници и тези със средна квалификация. За ръководните и аналитичните специалисти няма такова увеличение.

Христова отбеляза, че във федерацията не са постъпвали оплаквания за неспазване на трудовото законодателство. Но в неформални разговори става известно, че работодателите често назначават заетите в туризма на непълно работно време - на 4, 5, 6 или 7 часа. Спазва се осигурителният доход, но хората работят повече, коментира Христова.

Според нея в България не остават добре обучените кадри в туризма, защото заплащането е много ниско. Всеки, който знае един или два чужди езика, отива в съседни страни. Например заплатата на камериерка у нас е в порядъка 400 - 450 лева, докато минималната работна заплата в Гърция е 670 евро. Като цяло поне два пъти е по-ниско заплащането у нас спрямо съседките ни, допълни Христова.

(БТА)

Още новини за България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 0
studioaa
преди 9 години
Не се шегувам за това ни най-малко -> http://frognews.bg/news_36763/Filip_Kirkorov_proklina_balgarskoto_chernomorie/ . Иначе на печелишите честито, а на останалите да опитат пак.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 0
STRAHO
преди 9 години
Eeee какво толкова. Ще си грухтят на воля с екзотични съседи! ха ха ха Голяма минавка наистина! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 0
studioaa
преди 9 години
Руснаците бягат от тук по много други причини, не е само обезценяването на рублата. Филип Киркоров, който беше ошушкан от родните ни имотни фараони с няколко милиона евро - излъгаха го да купи 6-7 апартамента в луксозния комплекс Емералд в Равда за няколко милиона евро в съседство с една свинеферма и сега дори 1 милион не може да им вземе. Но Филипчо отказа да си трае и даваше интервюта нашироко пред руските медии, за това как са го измамили в България. А това уверен съм е отказало всички богати руснаци от това да инвестират в родното ни черноморие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 0
STRAHO
преди 9 години
Ами какво ще правят социално слабите деца на съдии, прокурори депутати и висши администратори? На трудовата борса ли искаш да ги пратиш!!? :)) Освен да се шегува човек по темата не виждам какво ново има да се добави.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 4
studioaa
преди 9 години
Най-доброто решение е да се сринат половината от хотелите(и без това и сега си стоят празни) и да се премахнат всички комплекси с ваканционни имоти по цялото Черноморие. Така плажната ивица ще се разчисти, замърсяването на водата и от там инфекциите от къпане в нея ще намалеят и това може да върне част от загубената клиентела, която сега предпочита Гърция/Турция. Испания пое именно по този път, а ние може да се учим от тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 1
STRAHO
преди 9 години
Има решение на проблема. Теглят заеми за сметка на данакоплатеца а после някоя Масларова ще им запълни хотелите с пенсионери! :)))) Лошото е че тяхните хора опоскаха яко държавата и няма да са на власт другото лято! Има и друго решение. Да поканят Американците да заместят лошите руснаци! :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 10
studioaa
преди 9 години
С оглед на тази новина и събитията около КТБ залагам на спад от 7% за българската икономика за 2014г. Ако ембаргото срещу Русия продължи дълго бг туризма потъва точно като Титаник.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още