IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пет неща трябва да бъдат променени в здравеопазването, според ген. Стоян Тонев

Работата на Спешната помощ няма да се подобри без необходимия ресурс, твърди заместник-кметът

11:38 | 22.08.14 г. 1
Пет неща трябва да бъдат променени в здравеопазването, според ген. Стоян Тонев

Пет неща трябва да бъдат променени в здравеопазването, заяви ген. Стоян Тонев, бивш началник на ВМА и заместник-кмет по направление "Столично общинско здравеопазване", пред БНТ.

Според него е необходимо да има промени в Спешната помощ, квалификацията на лекарите, събираемостта на здравните вноски, броя на леглата в болниците и необходимостта от здравна помощ.

Подобряването на квалификацията води до комфорт не само на пациента, но и на лекаря, убеден е ген. Тонев.

Той подчерта, че общините трябва да се грижат за задържането на младите специалисти.

Според него новият министър на здравеопазването се опитва да подреди нещата поне в степен спокойствие и стабилизация.

По повод спрените от новия здравен министър обществени поръчки за общо 29 млн. лв. Тонев коментира: „Много е подозрително тези обществени поръчки да са от последния месец. Въпросът е дали те са най-важните в здравеопазването“. Според него идеята на министъра за ревизия на търговете е да се насочи финансовият ресурс в по-важните области.

Тонев посочи, че втората посока в действията на министъра на здравеопазването е Спешната помощ. По думите му най-важен тук е първият лекар.

„Най-важното е спешният пациент да бъде видян от лекар веднага. Друг е въпросът, че това изисква и известно подсилване на някои болници, които нямат тази възможност. В малкия град, малкото населено място – там наистина има проблем“, каза още той.

По думите му в Спешната помощ „и гений да сложиш“, без да му дадеш ресурс и възможности, отново го обричаш на вечни оправдания и наказания.

Според ген. Тонев сега новият министър е принуден да увеличи заплатите, иначе ще става още по-зле. На работещите в Спешната помощ при всички случаи трябва да им се осигури квалификация и условия за труд, подчерта зам.-кметът по здравеопазване.

Още новини от България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Ricco
преди 9 години
Оффф, очаквах повече от един генерал. Това мисля и лейтенант може да го каже.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още