IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Близнашки: Да не вземаме страна в конфликта между Русия и Украйна

Визия 2020 за НАТО ще бъде преработена, потвърди премиерът

15:15 | 27.08.14 г. 4
Близнашки: Да не вземаме страна в конфликта между Русия и Украйна

Да не вземаме страна в конфликтната ситуация между Русия и Украйна и по въпроса „кой е крив и кой е прав“. Това е позицията на кабинета, изразена от премиера Георги Близнашки след днешното заседание на правителството и на Съвета за сигурност към МС.

„Не одобряваме бруталните действия на моменти на руското политическо ръководство, анексирането на Крим и т.н. Затова смятаме, че и двете страни трябва да се въздържат от крайни действия“, подчерта Близнашки, който напомни, че има международен натиск напрежението в региона да се успокои.

Премиерът съобщи, че документът позиция на страната ни за срещата на Върха на НАТО в Уелс ще бъде преработен, „за да не се слагат отговорности върху или друга от страните в този конфликт“.

Проектът предизвика критики, а от АБВ поискаха оставката на военния министър Велизар Шаламанов с аргумента, че документът е войнолюбив и опасен.

Близнашки каза, че според него България трябва да поддържа по-умерена и по-балансирана позиция. Той смята, че именно в този стил ще са и документите, които ще се приемат на срещата, която ще се състои на 4-5 септември в Уелс.

„Не можем от една конфликтна ситуация, колкото и тежка да е тя, да се правят дългосрочни изводи и заключения за националната сигурност в страната“, категоричен беше той.

Премиерът определи българския документ, който предизвика негативна реакция, като „твърде суров начален работен вариант“. По думите му още вчера той е бил свален от интернет, а днес - оттеглен на заседанието на Съвета за сигурност.

"Бях много строг и предупредих, че предварителни текстове, които не са съгласувани с министър-председателя, не мога да се обнародват", подчерта Близнашки и допълни, че това са „твърде чувствителни материи“ и „националната сигурност вълнува всички“.

По думите му ще има нов текст, макар че редица неща най-вероятно ще останат и в окончателната позиция за срещата в Уелс.

Премиерът съобщи, че в понеделник ще се състои извънредно заседание на Съвета за сигурност.

Според Близнашки с действията си в последните 24 часа правителството преодоляло „миникриза“. По думите му всички партии трябва да участват в разговори по тази тема и ще имат възможност да вземат отношение по алтернативния вариант, който ще бъде представен много скоро.

По-рано днес президенът Росен Плевнелиев защити публикуваната проектопозиция. Той посочи, че залегналите в проектодокумента позиции изцяло се припокриват с официалната позиция на Алианса, нееднократно изразявана от генералния секретар на НАТО, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

"Визията е на етап работен вариант и до представянето на позицията на страната ни на Срещата на върха на НАТО в Уелс ще продължи работата по проекта", уточни той.

„Трябва експертите, които са представили тази работна версия, да я защитят пред Съвета по сигурността при Министерския съвет, правителството да одобри окончателния вариант“, заяви президентът и допълни, че едва след това той ще даде оценката си.

Държавният глава посочи, че одобрява подхода, който е приложен за изготвянето на  документа. По думите му  в писането й са участвали уважавани експерти.

„Версията бе публикувана за обществено обсъждане, за да се чуят колкото се може повече гледни точки“, заяви Росен Плевнелиев и добави, че е важно на Срещата на върха на НАТО България да представи легитимна и ясна позиция за целите ни в рамките на Алианса и визията ни за решаването на проблемите в сектор „Сигурност“ в региона и по света.

В проекта на документа на МО е записано, че Русия и нейната политика са сред рисковете за националната сигурност на България. Според текста България се оказва в една от зоните с най-голяма концентрация на рискове и заплахи в Евроатлантическата общност.

 

Последна актуализация: 00:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 0
STRAHO
преди 9 години
"Близнашки: Да не вземаме страна в конфликта между Русия и Украйна"Ето това е вече РАЗУМНА позиция. Сега остава и да се защити умело!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 6
Mavi Goz
преди 9 години
Псолютно! :)Само как ще оправдае Близашки пред създателя си и орисник тази идея за невземането на страна? Жужо като главнокомандващ вече се учи да чете военни карти и прави стратегии за война с Русия, а неговата креатура нямало да взема страна... хехе!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 1
Зайо Байо
преди 9 години
Поздрави за другаря Близнашки :)http://vbox7.com/play:1356c939
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 26 rate down comment 7
misanthrope
преди 9 години
Това правителство е вече готово за правителство на ГЕРБ. Стила на управление е отчетлив - бием се в гърдите, после ОПА,грешка, то това беше работен вариант ( Баце номер 2)Същите гръмки и компетентни изявления, същото насрано снишаване и изнизване после.А .. апропо, работа ли е на служебния кабинет да пиеше стратегии? Работа ли му е да тегли дълг? Работа ли му е да прави реформи? НЕ! Този кабинет най-малкото няма легитимност за това, защото не е излъчен от политическа сила, спечелила избори, а е назначен от Търнокопа, защото най-малкото няма мандат да изпълни каквото и да било от глупостите, които пише. Райков беше къде къде в сравнение с тоя ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още