IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Близнашки: Да не вземаме страна в конфликта между Русия и Украйна

Визия 2020 за НАТО ще бъде преработена, потвърди премиерът

15:15 | 27.08.14 г. 4
Близнашки: Да не вземаме страна в конфликта между Русия и Украйна

 

Като заплаха от североизток се посочва кризата в Украйна, която е продукт на дългосрочната амбиция на Русия да възстанови влиянието си в бившето съветско пространство и чрез това да се утвърди като полюс на сила.

Като основен риск за България е посочена новата хибридна война, съчетаваща конвенционални методи с похвати от партизанска, кибернетична и информационна война, както и с действия, противоречащи на международното право.

Сред спешните мерки за превъоръжаване документът посочва закупуването на многофункционален тактически изтребител, модернизацията на съществуващите фрегати тип Е-71 и подмяната на тяхното въоръжение, както и придобиването на нова бойна бронирана машина. 

По темата за финансите на държавата премиерът Георги Близнашки заяви, че служебният кабинет ще се въздържа „от оценъчни съждения“ за финансовото състоянието на държавата. Той коментира изявленията на ГЕРБ за финансов колапс с думите, че понякога фактите говорят сами за себе си. По думите му за служебния кабинет е важно да установи действителното положение на нещата. „За съжаление то далеч не е розово”, посочи премиерът.

Финансовият министър Румен Порожанов напомни, че служебното правителството е ограничено за вземането на нов заем както от тавана на дълга, така и за даването на мандат за теглене на външен заем. Той напомни, че президентът настоя за повече правомощия на служебното правителство в това отношение, но 42-то НС не се вслуша в думите му. „В момента имаме един лимит, който е около 800 млн. (бел. Ред. лева) и е свързан с емисии по календара до края на годината“, уточни министърът.

По думите му при подготовката за актуализация на бюджета ще стане ясно какъв ще е допълнителният дефицит до края на годината. „Ще погледнем дали има негативни сценарии, които са свързани с допълнителна подкрепа извън публичните финанси, в случая – за банковата система“, допълни той.

По отношение на публичната програма за регионите Порожанов уточни, че в здравното и в транспортното министерство процедурите по проекти няма да бъдат завършени до дадения за това срок 15 септември и за тях инвестициите по тази програма няма да бъдат реализирани.

По-рано министърът съобщи, че вероятно около 150 млн. лв. от публичната програма за регионите ще бъдат ревизирани.

Вече са започнали и срещите на зам.-министър Кирил Ананиев с представители на министерства и ведомства за оптимизиране на бюджетите. Порожанов съобщи, че вече е имало среща с Висшия съдебен съвет, където по думите му ситуацията е критична от гледна точка на издръжката на съдилищата. Като недостиг съдебната власт е посочила 19 млн. лева до края на годината, а при дирекцията, отговаряща за затворите, просрочията били за над 10 млн.лв.

Финансовият министър каза, че едно от решенията, които ще се съгласуват с МС, е на две фази да бъдат представени средства на тези две системи – в началото на септември и впоследствие с актуализацията на бюджета.

Още новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 0
STRAHO
преди 9 години
"Близнашки: Да не вземаме страна в конфликта между Русия и Украйна"Ето това е вече РАЗУМНА позиция. Сега остава и да се защити умело!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 6
Mavi Goz
преди 9 години
Псолютно! :)Само как ще оправдае Близашки пред създателя си и орисник тази идея за невземането на страна? Жужо като главнокомандващ вече се учи да чете военни карти и прави стратегии за война с Русия, а неговата креатура нямало да взема страна... хехе!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 1
Зайо Байо
преди 9 години
Поздрави за другаря Близнашки :)http://vbox7.com/play:1356c939
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 26 rate down comment 7
misanthrope
преди 9 години
Това правителство е вече готово за правителство на ГЕРБ. Стила на управление е отчетлив - бием се в гърдите, после ОПА,грешка, то това беше работен вариант ( Баце номер 2)Същите гръмки и компетентни изявления, същото насрано снишаване и изнизване после.А .. апропо, работа ли е на служебния кабинет да пиеше стратегии? Работа ли му е да тегли дълг? Работа ли му е да прави реформи? НЕ! Този кабинет най-малкото няма легитимност за това, защото не е излъчен от политическа сила, спечелила избори, а е назначен от Търнокопа, защото най-малкото няма мандат да изпълни каквото и да било от глупостите, които пише. Райков беше къде къде в сравнение с тоя ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още