IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отпуснаха 4,4 млн. лв. за пропаднали през миналата година площи

На 5 септември започва приемът на заявления за продажба на млечни квоти

12:12 | 02.09.14 г.
Отпуснаха 4,4 млн. лв. за пропаднали през миналата година площи

Земеделските стопани, чиито площи са били напълно унищожени (на 100%) от природните бедствия през миналата година, ще бъдат компенсирани с общо 4,4 милиона лева, съобщиха от пресцентъра на Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ). Държавната помощ се дава на фермери, чиито култури са пострадали от измръзване, наводнения, бури с проливни дъждове, градушки и суша.

Компенсации по схемата ще получават фермерите, които имат издаден протокол за напълно пропаднали площи вследствие на природно бедствие или неблагоприятно климатично условие. Тези, които не са застраховали площите си, ще получат 50% от полагащите им се субсидии. Изключение прави щетата от суша, която не е елемент на застрахователно събитие и се изплаща без редукция.

Документите за подпомагане за пропадналите площи се приемаха в областните дирекции на ДФЗ от 10 юли до 1 август. В този период са приети 335 заявления на земеделски производители от страната. Компенсациите вече се превеждат по банковите сметки на засегнатите. Предвижда се всички субсидии по финансовата линия да бъдат изплатени най-късно до 15 септември.

На 5 септември започва приемът на заявления за продажба на млечни квоти, съобщават още от пресцентъра на фонда.

Производителите на краве мляко, които искат да продадат индивидуалната си квота, могат да подават заявления в областните дирекции на ДФ „Земеделие” по адресна регистрация на физическите лица или адрес на търговска регистрация на юридическите лица. Документите ще се приемат от 5 септември до достигане на вече заявените за купуване квоти, но не по-късно от 10 октомври 2014 г.

Заявленията за купуване на индивидуални квоти се подаваха от 1 до 25 август. След приема бяха заявени като необходими за купуване 2,531 млн. кг квота за доставка и 115 хил. кг за директни продажби.

През настоящата кампания за покупко-продажба на млечни квоти, т.нар. „Квотна борса”, се запази фиксираната цена за покупко-продажба от 0,01 лв. за килограм мляко за доставки и 0,01 лв. за килограм мляко за директни продажби, определена със заповед на министъра на земеделието и храните.

Квотната борса е част от квотната система, въведена в страните членки на Европейския съюз. Тя се прилага за шеста поредна година в България, като целта й е да постигне оптимален баланс между търсенето и предлагането на мляко и млечни продукти. Квотната борса позволява на млекопроизводителите, които не могат да реализират част от квотите си, да ги продадат на други производители на краве мляко, които имат нужда от тях, за да разширят дейността си на пазара. ДФЗ е посредник в процеса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:39 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още