IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Три варианта за съставяне на правителство от ГЕРБ очертаха социолози

Големият въпрос е как Реформаторският блок ще се държи в тази ситуация, коментира Антоний Гълъбов

15:30 | 12.10.14 г.
Три варианта за съставяне на правителство от ГЕРБ очертаха социолози

ГЕРБ има три варианта за съставяне на кабинет - коалиция с Реформаторския блок и с Патриотичния фронт, кабинет на малцинството с ДПС или споразумение с БСП. Това прогнозираха социолозите Андрей Райчев и Антоний Гълъбов в предаването “Денят започва с Георги Любенов” по БНТ.

Най-малка е вероятността ГЕРБ да сформира кабинет с БСП, а най-голяма е да се коалира с Патриотичния фронт и Реформаторския блок. При този вариант обаче двата силови центъра при реформаторите – ДСБ и “България на гражданите” могат да активират центробежни сили, прогнозираха Андрей Райчев и Антоний Гълъбов.

„Реформаторите ще се разцепят по въпроса за правителството. Така или иначе ще докарат до някакви гласове да направят такова правителство”, коментира Райчев.

Според Гълъбов големият въпрос наистина е как Реформаторският блок ще се държи в тази ситуация. „Досегашният ни опит с десни съюзи в няколко политически формации досега показва, че десницата трудно се задържа заедно във власт”, каза той.

Другата част на уравнението е Патриотичният фронт, който направи една умерена и интелигентна кампания, но зад табелата “Патриотичен фронт” стоят 15-16 организации със стабилизиращата роля на ВМРО и НФСБ. Същественото тук е, че зад коалиционните етикети има известни напрежения, които биха могли да се окажат важни за ГЕРБ, каза Гълъбов.

Според  социалозите не трябва да се подценява ролята на ДПС в евентуална друга формула за властта, въпреки че официално ГЕРБ декларира, че няма да се коалира с партията на Местан.

„ДПС няма да участва в правителство, но най-вероятно ще подкрепя правителство. При две националистически формации в парламента и една национал-популистка като ББЦ, ДПС няма как да не тръгне надясно. ДПС естествено ще се придвижи по-близо до ГЕРБ и РБ, за да охранява собствената си позиция”, коментира Гълъбов.

Плавното приближаване на ДПС, според Гълъбов, се наблюдава от 3 месеца. Според Райчев ДПС може да послужи като катализатор за старта на бъдещото правителство.

И двамата социолози се обединиха около мнението, че преговорите трябва да се водят около приоритети и да бъдат поставени времеви хоризонти пред новия кабинет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:58 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още