IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И миньори на протест срещу идеята за отмяна на ранното пенсиониране

Според тях условията, при които работят, с нищо не са се променили, за да се иска промяна в системата

13:25 | 17.10.14 г.
И миньори на протест срещу идеята за отмяна на ранното пенсиониране

След полицаи, военни и служители в затворите и миньори излязоха на протест срещу намеренията за ограничаване на ранното пенсиониране, обсъждани от експерти в Министерството на труда.

Стотици миньори се събраха на протестен митинг в Мадан срещу намерението за промяна на пенсионната система на работещите в рудодобива и въгледобивната промишленост, съобщи БНР.

Протестът се организира от двата синдиката КНСБ и КТ „Подкрепа“, а митингът е под наслов: "Долу ръцете от пенсионната система", съобщи Румен Каров, предсeдател на синдикалната организация на КНСБ в „Горубсо-Мадан” АД.

Той посочи, че миньорите в Мадан са категорично против увеличаване на възрастта за пенсия на минните работници с осем години от 2015 година. „Министърът на социалната политика Христосков даде едно изявление, в което каза, че миньорите ще работят повече с осем години и половина. Това вбеси хората, работниците, които работят тук“, каза Каров.

При сегашните условия при първа категория труд за пенсиониране се изисква 10 години стаж и 45 години възраст, а от следващата година предложението е да се повиши стажът с 8,5 години и възрастта става 53 години, посочи още той.

„Не искаме да се вдигат годините за пенсия. Искаме да продължи, както е сега, със същите условия“, каза още той.

Според миньорите условията, при които работят, с нищо не са се променили и затова държат правилата за пенсиониране да се запазят.

Миньорите са готови и за протест пред Народното събрание, става ясно от думите на местния лидер на КТ "Подкрепа" Максим Банков. „Ако вие не предприемете и не приемете закон, с който да решите пенсиониране на миньорите на 45-годишна възраст, ние ще дойдем пред Народното събрание и на никой от вас повече няма да му се иска да е народен представител“, закани се Банков.

Протестиращите се заканиха, че започват протести на работниците от мините в цялата страна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:38 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още