IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Последната формула: двупартиен кабинет с трипартийно мнозинство

ГЕРБ и реформаторите правят правителство, патриотите само подкрепят

17:09 | 30.10.14 г.
Последната формула: двупартиен кабинет с трипартийно мнозинство

Преговорите за съставяне на кабинет доведоха до обединение около нова формула за управление – двупартиен кабинет на ГЕРБ и реформаторите с трипартийно мнозинство в парламента, към което да се присъедини и Патриотичният фронт.

Има реална възможност мнозинството да се разшири до четири партии в лицето на АБВ, но разговори за това не са водени. Единствената партия, изключена от мнозинството, е ДПС.

Това стана ясно след разговорите между ГЕРБ, Реформаторския блок и Патриотичния фронт в Народното събрание.

И трите партии обявиха, че съгласието им около тази формула не е окончателно и преговорите ще продължат.

Позицията ни е за подписване на коалиционно споразумение, което да бъде придружено от програма с приоритети, каза Румяна Бъчварова от преговорния екип на ГЕРБ.

След като програмата бъде изготвена, тя ще бъде предложена на Патриотичния фронт за подпис. Патриотите остават на позицията си да не участват в кабинет, но да го подкрепят и при нужда да дадат експерти.

Програмата за управление, за която се очаква подкрепата на патриотите и евентуално на други формации, ще бъде съставена от предизборните програми на ГЕРБ и Реформаторския блок.

Предстои да бъдат изчистени четири или пет теми, стана ясно от думите на Томислав Дончев. Все още няма сходства по числеността на въоръжените сили, сливане на НАП и Митниците, възможността местните власти да определят сами данъците и утвърждаване на тридетния модел.

Програмата ще е в основата на коалиционното споразумение с Реформаторите. Тя трябва да е готова до понеделник вечерта или вторник сутринта.

Дончев обяви, че засега се водят разговори за подкрепа само с патриотите. „Дали е възможно разширяване на формата 2+2 – да, възможно е. Дали е гарантирано и дали има ангажимент – отговорът е "не”, каза евродепутатът.

Радан Кънев от ДСБ обяви, че след уточняване на мнозинството бързо би могло да се стигне до проект за правителство на България. Според него в програмата, която РБ и ГЕРБ ще напишат, ще залегнат и приоритети на Патриотичния фронт.

Съгласието за взаимодействие в управлението между ГЕРБ, РБ и Патриотичния фронт идва ден след като Бойко Борисов нарече патриотите „неприемлив партньор”, а шефът на ЕНП Жозеф Дол показа, че не е съгласен с участието на Фронта в бъдещия кабинет.

Причината беше, че в програмата на ПФ има обещание за разполагане на ракети срещу натовски държави и задължителен изпит по български за шестгодишните деца.

Днес Валери Симеонов обясни, че формацията може да отстъпи от тези искания, но не пропусна да отбележи, че при втория кръг преговори с Бойко Борисов лидерът на ГЕРБ не е възразил срещу тях.

Още новини от България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:33 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още