IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ГЕРБ даде срок на РБ да реши за кабинет до понеделник

Нямаме различия в целите и принципите, именно затова водим разговори, заяви Томислав Дончев

21:02 | 29.10.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ГЕРБ даде срок на РБ да реши за кабинет до понеделник

ГЕРБ постави срок на Реформаторския блок (РБ) да реши до понеделник дали ще участва в правителството. Това стана ясно след поредния кръг преговори между двете формации в парламента. След него партиите демонстрираха желание да постигнат съгласие, но признаха, че засега не са постигнали резултат. 

Ако до понеделник няма съгласие, прогнозите са песимистични, обясниха от ГЕРБ.

„Първото, което искаме да ви кажем, е, че продължаваме”, обяви след срещата лидерът на ДБГ Меглена Кунева и допълни: „Не можем да ви представим резултат, защото такъв все още не сме постигнали”.

Кунева обясни, че по време на днешните разговори е говорено по политическата формула за съставяне на кабинет и по програмата.

Томислав Дончев, който беше част от екипа, преговарящ от името на ГЕРБ, обясни, че без да се изчисти политическата формула, няма да може да се продължи напред. Ако има резултат по нея, следващите „тактове” са постигане на съгласие по механизмите на взимане на решения и след това разпределянето на отговорности и персонален състав на кабинета.

„Ако ние до понеделник нямаме окончателен вариант и нямаме съгласие, за съжаление, прогнозите за създаване на кабинет са изключително песимистични”, каза още Дончев. 

Той отново увери, че с РБ нямат сериозни различия, и обясни, че в момента правят детайлен анализ на двете програми. „Нямаме различия в целите и принципите, именно затова водим разговори”, каза Томислав Дончев.

Румяна Бъчварова, която също участва в преговорите, обясни, че посочването на срок не е израз на притеснение, а на деловитост. Тя обясни, че готовността на Бойко Борисов да направи кабинет сам не е нов елемент. 

„Още при първото ни изявление казахме, че това е последното ниво на компромис, до което ние можем да стигнем”, каза Бъчварова.

По-рано днес след серия срещи на Борисов и шефа на ЕНП Жозеф Дол с четири от партиите в парламента лидерът на ГЕРБ обяви, че ако не се направи коалиция между неговата партия и РБ, той ще състави кабинет само на ГЕРБ.

Още новини от страната и чужбина може да намерите в Dnes.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още