IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов склонен ГЕРБ да управляват сами*

Патриотичният фронт е недопустим партньор, заяви лидерът на ГЕРБ

13:31 | 29.10.14 г. 6
Автор - снимка
Редактор
Борисов склонен ГЕРБ да управляват сами*

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че ако Реформаторите откажат да подпишат коалиционно споразумение за правителство на малцинството, той ще внесе предложение за кабинет само на ГЕРБ.

Новината дойде след няколкочасови преговори в Народното събрание, които Борисов отново проведе с лидерите на някои от партиите в парламента. Този път това стана под крилото на шефа на Европейската народна партия Жозеф Дол.

Двамата разговаряха поотделно с лидерите на Реформаторския блок Кънев, Кунева и Лукарски, с председателя на БСП Михаил Миков, с шефа на групата на АБВ Ивайло Калфин и с лидера на ДПС Лютви Местан.

"Ако подпишем с Реформаторския блок коалиция – внасям това, ако не подпишем, ще внеса само на ГЕРБ. Ако искат правителство, да подкрепят и други”, каза Борисов.

Той обясни, че Патриотичният фронт е недопустим партньор на ГЕРБ заради заявените от формацията приоритети в първия пленарен ден в понеделник.

Председателят на ЕНП Дол обяви, че е реалист за възможността да бъде съставено правителство с премиер Бойко Борисов. Той обясни, че заради трудностите в страната и поради липсата на изразено мнозинство, отговорността на десницата е голяма.

"Трябва да се състави правителство в център-дясно”, каза Дол. Той обясни, че партиите, с които е разговарял, са демократичните партии, с които работи в Европейския парламент.

Шефът на ЕНП обясни и че България бързо трябва да сформира кабинет, за да се завърне доверието на Европа към нея и европейските фондове бързо да стигнат до страната ни. "И да се решат проблемите, които са най-належащи, например енергетиката, предвид това, че започва зима", каза Дол.

Той похвали Бойко Борисов за начина, по който провежда консултациите. Дол посочи, че когато е идвал снощи в България е бил песимист за възможността да имаме кабинет, но вече е реалист. Шефът на ЕНП все пак уточни, че не е тук, за да казва кой да е министър, защото това не е неговата роля.

Жозеф Дол разказа, че по време на всичките си срещи с българските лидери е говорил за това, че не може да се защитава екстремизма и популизма. По време на разговорите са били обсъдени и въпросите на правова държава, правосъдието, банковата система, енергетиката. "България трябва да работи по тези теми", каза още лидерът на ЕНП.

Симеонов: ГЕРБ са в правото си да съставят какъвто искат кабинет

ГЕРБ са в правото си да съставят правителство, каквото желаят. Така Валери Симеонов, един от лидерите на Патриотичния фронт, коментираха заявката на ГЕРБ за самостоятелно правителство. Според Симеонов след резките промени в мнението на различните партии в последните дни явно няма нищо неочаквано и в последната.

„Точно във връзка с тези резки промени в диаметрално противоположни позиции, които се заемат от политическите сили напоследък, ви предлагам да изчакаме Жозеф Дол да си замине след няколко дни, пък може да има и промяна”, коментира Валери Симеонов.

Той обаче увери, че ПФ е готов да подкрепи програма на правителството, която е съгласувана предварително. “Тогава вече няма значение съставът на правителството, важното е да изпълнява програмата, когато спре да я изпълнява, спира и нашата подкрепа”, увери Симеонов.

Според него има няколко точки, от които политическата му формация няма да отстъпи – промяна в Изборния кодекс, пълна ревизия и одит в енергетика с оглед замразяването на цената на тока, опити да се направи всичко възможно, за да се оздрави КТБ.

Миков: Дол не е правил намеци за коалиция между ГЕРБ и БСП

Не е имало нито намеци, нито предложение към БСП да влезе в широка коалиция с ГЕРБ по време на срещата на соцлидера Михаил Миков с председателя на Европейската народна партия Жозеф Дол, каза самият Миков и отсече за пореден път, че левицата е опозиция и това е принципна позиция.

Теми на срещата са били актуалната политическа ситуация, рискът от нестабилност след изборите, възможностите за подкрепа за европейските средства, както и пълноправното членство в Шенген.

Според Миков няма нищо необичайно в срещата му с Дол, въпреки че принадлежат към различни европейски политически групи. "България е член на ЕС и срещата с видни европейски политици трябва да е постоянна практика на всички партии“, коментира лидерът на БСП.

Кънев: За РБ няма драма след изказването за самостоятелен кабинет на ГЕРБ

Според лидера на ДСБ и съпредседател на парламентарната група на Реформаторския блок Радан Кънев не се налага спешно заседание на обединението заради изказването на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че ако не се разберат, той ще предложи самостоятелно правителство.

„Ще обсъдим спокойно и срещата с лидера на ЕНП Жозеф Дол и това, което е казал Борисов, нищо драматично не се е случило днес, което да изисква спешно наше решение. Към момента продължаваме срещите и разговорите по вчерашната си позиция, нямаме ново решение, нито спешно заседание", посочи лидерът на ДСБ.

*Допълнена с позициите на партийните лидери

Още политически новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 21 rate down comment 1
VicKing
преди 9 години
Бе на мен ли така ми се струва или това са просто пози за пред електората с оглед на неизбежните избори?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 24 rate down comment 2
bgMan
преди 9 години
И аз съм склонен да управлявам сам, само да се разкарат оттам политическите ***.Съфорумника Император също е готов да управлява сам.Въобще в България всеки е готов да прави каквото си поиска стига никой да не му се бърка в работата и да не му търси отговорност след това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 35 rate down comment 2
Pastir2
преди 9 години
Партийте май ги хвана страх да не се усети българинът, че може и без правителство да си седиме. Какъв е проблемът служебния кабинет да си внася закони и народното събрание да ги гласува - никакъв.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още