IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Реформаторският блок ще подкрепи кандидата за премиер на ГЕРБ*

Десните ще обсъдят първо с Борисов предложенията за министри

12:55 | 04.11.14 г.
<p>
	Реформаторският блок на консултации при президента Росен Плевнелиев. <em>Снимка: БТА</em></p>

Реформаторският блок на консултации при президента Росен Плевнелиев. Снимка: БТА

Реформаторският блок ще подкрепи кандидата за премиер на ГЕРБ, а кой ще бъде той - ще реши партията на Бойко Борисов. Това заяви след консултациите при президента лидерът на ДСБ, част от Реформаторския блок, Радан Кънев.

Въпреки че по-рано днес той обяви, че е готов да стане премиер с условието Реформаторският блок и семейството му го подкрепят, след срещата на „Дондуков“ 2 Кънев каза, че лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов не му е предложил поста.

„ГЕРБ ще предложат премиер при условията, при които разговаряме - подробно коалиционно споразумение и програмна декларация. Ние ще подкрепим премиера, който те ще предложат“, заяви Кънев и призна, че не би обсъждал хипотезата, при която той е министър-председател, защото смята, че тя е с изключително малък шанс.

Кънев отказа да съобщи подробности около предложенията на реформаторите за министри с мотива, че днес ще имат среща с ГЕРБ и първо на тях ще ги кажат.

„Министрите, които ще предложим, отговарят на получения от нас резултат на изборите и те не са нито осем, нито девет“, увери той.

По думите му президентът Росен Плевнелиев е потвърдил по време на разговора, че утре ще връчи мандата за съставяне на правителство на ГЕРБ.

Според Кънев при сегашната ситуация е много важно да се състави правителство с първия мандат, а не да се върти рулетката с втори и трети.

Той каза, че програмата на правителството се одобрява един месец след гласуването му в парламента и ако има кабинет с мандата на ГЕРБ заедно с РБ, то ще има подробна и ангажирана по срокове програма.

„Програмната декларация, която готвим с ГЕРБ, е най-подробната в българката история. Досега много пъти са избирани министри, без да има такава, а днес ще има ново ниво на коалиционна култура“, увери лидерът на ДСБ.

Относно консултациите с президента той обясни, че основната им тема е била възможността за съставяне на правителство и ключовите му приоритети.

Реформаторите са представили и програмната декларация, която готвят с ГЕРБ и са обсъдили основните неща в нея.

Кънев обясни, че подробно са говорили и за мерките за съдебната реформа. Там ставало въпрос за конкретни мерки, които могат да променят българското правосъдие.

*Новината е актуализирана в 14 часа.

Още политически новини четете в Dnes.bg


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още