IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В Шуменско протестираха срещу проучванията за природен газ в района

Работници на румънска фирма изследват терени за подземни находища на горива

14:51 | 09.11.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
В Шуменско протестираха срещу проучванията за природен газ в района

Жители на шуменските села Троица, Осмар и Хан Крум протестираха срещу проучванията за нефт и природен газ в района. От няколко дни работници на румънска фирма, наета от „Овергаз", изследват терени за подземни находища на горива, съобщи БНР. 

Липсата на конкретна информация и разяснителна кампания накара жителите на селата да заговорят за проучвания за добив на шистов газ, въпреки уверенията на представители на „Овергаз”, че целта на проучванията не е такава. Беше организирана и подписка срещу по-нататъшните действия на румънската фирма.

Дейностите се извършват съобразно договор на „Овергаз" от 2010 г. за проучвания за нефт и природен газ в района на „Блок Провадия", в който попадат територии от областите Варна, Шумен, Търговище и Разград.

Министерството на околната среда и водите е издало разпореждане проучвания да не се извършват в защитени зони или такива, които попадат в границите на „Натура 2000". Проучванията в района на селата, които протестираха днес, ще продължат до края на месеца.

Припомняме, че в момента добивът на шистов газ в България не е разрешен от закона. Въпреки това в Североизточна България не спират опасенията, че такъв добив може да започне и резултатът да е замърсяване на земите.

През октомври община Шабла прие декларация против проучванията за шистов газ в района по повод инвеститорския интерес към блок "Вранино".

В Шумен пък беше сформиран Граждански комитет срещу проучванията и добива на шистов газ.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
kane
преди 9 години
браво на протестиращитено десните у нас дават мило и драго на фашистите и за хората и природата не ги е жал изобщо. Слуги на парите са те
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още