IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петър Андронов: Няма причина да се вдигат лихвите по кредитите

Най-успешната "популистка" мярка е борбата с корупцията, заяви главният изпълнителен директор на СИБАНК

09:36 | 18.11.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Петър Андронов: Няма причина да се вдигат лихвите по кредитите

Няма причина да се вдигат лихвите и да се затяга кредитирането след отнемането на лиценза на Корпоративна търговска банка (КТБ).  Не се очаква и рязко спадане на лихвените проценти по депозитите. Това коментира в интервю за в. „Стандарт“ Петър Андронов, главен изпълнителен директор на СИБАНК.

Според него негативните последици за банковата система се преувеличават, а всъщност в продължение на 4-5 месеца и банковата система, и икономиката, работят нормално и при нефункционираща КТБ.

„Добрите предприятия в кредитния портфейл на КТБ намериха или ще намерят решение и ще продължат да работят с други банки. Техният принос към БВП няма да се загуби. А онези, които са били поддържани изкуствено с помощта на банката, са създавали изкуствен неустойчив брутен вътрешен продукт“, смята банкерът.

Той все пак отчита, че една от негативните последици е срив в репутацията, която централната банка като регулатор и търговските банки понасят вече няколко месеца.

Андронов допълва, че случилото се с КТБ е един много скъп и тежък урок и за самите търговски банкери. „Те не трябва да забравят, че когато решиш да използваш лесни пари от собствената си кредитна институция за подкрепа на свързани предприятия в затруднение, това превръща институцията в заложник. Урокът е и за регулатора, който не трябва да се предоверява на одиторите. Това е урок и за вложителите, които съвсем хазартно избират финансови институции единствено по цена на депозитите. Урок и за политиците, които с лекота жонглират с банковия сектор по най-различни поводи“, казва той.

Запитан дали се очаква затягане на кредитирането,  Петър Андронов отговаря: „Когато навън имаш изобилие от евтини пари, достъпни и за нас на съвсем ниски цени, не би трябвало лихвите по кредитите да растат“.

„Единственото, което би могло да наруши временно баланса и да качи цената на финансирането, е ако МФ и държавата решат да се рефинансира бюджетът изцяло от вътрешния пазар. Ако сумата бъде осигурена частично и чрез външно финансиране, не би трябвало да очакваме сериозен ефект върху вътрешната цена на парите“, допълва той. 

„Това финансиране на практика ще добави нови пари във вътрешното обръщение, т. е. ще увеличи предлагането на пари. Банковата система функционира нормално, депозитите растат, което означава, че парите, които са разполагаеми за кредитиране, са даже в повече, отколкото трябва. В такава пропорция няма причина да се вдигат лихвите и да се затяга кредитирането“, обяснява финансистът.

„Лихвите по депозитите паднаха достатъчно. Може би има още известен потенциал за намаление, но докато настоящите събития не приключат, не се разпределят тези депозити, които ще бъдат платени от Фонда за гарантиране на влоговете и не се стабилизира финансовият пазар, не очаквам рязко спадане на лихвените проценти по депозитите“, казва още Андронов в отговор на въпрос  дали ще паднат лихвите по депозитите, след като гарантираните влогове от КТБ се разпределят по други банки.

За лихвите по депозитите той очаква още поне в близките 3-4 месеца да има забавяне на спада. При нормализация на средата би трябвало да продължи ходът им надолу.

„Наблюдаваме постоянни опити на бизнеса да се изправи, да се върне към нови инициативи, към растеж, който непрекъснато се потиска от някаква криза - финансова, политическа, вътрешна, външна, каквато се сетите. Бизнесът има нужда от мораториум върху кризите, от спиране на това непрекъснато усещане за нестабилност“, коментира Андронов.

Във връзка със съставянето на новото правителство той допълва, че хората от доста време очакват стабилност. „И бизнесът, и населението искат спокойствие за нормална работа. От икономическа гледна точка това правителство има всички предпоставки да бъде правителство на растежа. Защото сме в периода на икономическия цикъл, когато след продължителния дълбок спад в стопанството следва подем“, казва банкерът.

Той препоръчва на новия кабинет да затвори дупката, от която изтичат публични средства, да стабилизира данъчните и митническите приходи, да оптимизира разходите.

Петър Андронов определя като притеснителна крехката политическа конюнктура в парламента, която по думите му е предпоставка за популизъм. „А най-успешната "популистка" мярка, която би могла да спечели задълго избирателите, е борбата с корупцията“, коментира главният изпълнителен директор на СИБАНК.

Всичко за КТБ четете тук

Свързани компании:

ТБ СИБанк АД - свалена от търговия(5EC)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:36 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още