IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кунева очаква изключително тежък доклад на ЕК за България

Румъния ще влезе преди България в Шенген, смята вицепремиерът по европейските въпроси

14:23 | 24.11.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Кунева очаква изключително тежък доклад на ЕК за България

Докладът на Европейската комисия (ЕК) по отношение на механизма за сътрудничество и оценка ще е много тежък за страната ни, а сравнението между България и Румъния няма да е в полза на България. Това стана ясно по време на пресконференция на вицепремиера по европейските въпроси Меглена Кунева. 

„Другата последица от този доклад е влизането в Шенген. Няма директна връзка между доклада и Шенген, но при два последователни добри доклада Румъния може да влезе. Нашите съседи имат основание за това”, посочи Кунева, цитирана от БТА. 

"България няма да е отбелязала съществен напредък в предстоящия евродоклад. Най-вероятно Румъния ще се придвижи по-бързо от България към членството в Шенген", посочи Кунева.

Според нея лошият доклад се дължи на изключителното забавяне на мерките и липса на политическа и обществена воля, но „такава воля сега се появява“. 

Днес Кунева отново повтори тезата си, че за да се подобри имиджът на България пред Европейската комисия, са необходими три ключови мерки – избор на председател на Върховния касационен съд, избор на съдебен инспектор и приемане на съдебна реформа.

Вицепремиерът потвърди очакванията си в предстоящия доклад да попадне случаят с тефтерчето на Филип Златанов и преправянето на инициалите ДП на 10. „Най-малко затова, че не се спазва процедурата по охрана”, коментира тя.

„От началото на членството ни в ЕС до днес Европейската комисия е започнала общо 328 процедури за неизпълнение на задълженията. Наричаме ги наказателни, но това е неправилно, защото често след взети мерки те се прекратяват“, каза още Кунева.

По думите ѝ притеснителното е, че през последната година има двойно увеличаване - от началото на годината до 20 ноември има 47 процедури, а през 2013 година  са били общо 19. Според нея причините за откриване на толкова много процедури за неизпълнение на задълженията са нестабилната политическа обстановка, предсрочното прекратяване на правомощията на предишния парламент и изоставането от страна на предишните правителства.

В Годишния доклад на ЕС за 2013 година относно мониторинга  върху прилагането на правото на ЕС България е на 15-то място. Държавите с най-малко брой процедури са Хърватия, Малта, Литва и Дания, а с най-много Италия, Испания, Франция, Белгия и Гърция. С близки до нашите резултати са Унгария, Ирландия, Финландия, Холандия и Кипър, посочи още Кунева.

Очаква се новият доклад да бъде представен през втората половина на януари 2015 г.

Вижте още видео материали в сайта на Bulgaria On Air.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
byrobocop
преди 9 години
Да върви да го духа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 5
Nikodim
преди 9 години
Ами тогаз - подай си оставката !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още