IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Анализатор: Русия се опитва да пресира страните по протежението на "Южен поток"

Експертите на БСП настояват проектът да бъде продължен, защото е изгоден за България

10:42 | 02.12.14 г. 5
Автор - снимка
Създател
<p>
	Полагането на първите тръби за газопровода &quot;Южен поток&quot; се очакваше да започне в края на тази година. <em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Полагането на първите тръби за газопровода "Южен поток" се очакваше да започне в края на тази година. Снимка: архив, Ройтерс

"Газпром" и Русия неведнъж са се опитвали да пресират страните, които са по протежението на "Южен поток". Преди имаше изявление, че проектът ще мине през Гърция, а след това и през Румъния, за да може България да продължи стъпките към изграждането на тръбопровода. Това коментира пред БНР Мартин Владимиров, анализатор от Центъра за изследване на демокрацията по повод на решението на руския президент Владимир Путин Русия да спре строежа на „Южен поток“.

Според Владимиров това може да се окаже блъф на руската страна. „Твърде рано е да се каже, че "Южен поток" завършва“, смята още анализаторът.

Сериозна причина за решението на Русия е и тежкото финансово състояние на „Газпром“, която бе основен акционер в проекта. Компанията е задлъжняла много, а пък е поела огромна инвестиционна програма, припомни Владимиров.
Според анализатора България може да спечели в сегашната ситуация, стига да не се превърне в троянски кон на Русия.

Бившият министър на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев обясни, че е добре проектът да бъде запазен. Европа не ни помогна за строежа на „Набуко“, не бива да изпускаме и този газопровод, припомни Стойнев.

При снощното си изказване от Анкара Путин припомни, че България ще губи годишно по 400 млн. евро само от транзитни такси. Цитираната сума не е вярна, заяви пред bTV икономистът Владимир Каролев. „Аз съм виждал финансовия план на „Южен поток” и такива числа в него няма – годишната печалба е много по-малка, а и от нея трябва да се приспаднат разходи”, подчерта Каролев. „По проекта са похарчени около 50 млн. лв. – половината от България и половината от Русия”, допълни той по отношение на разходите, които са направени досега и ще бъдат загубени.

"Мен лично ме обижда, когато някой постави под съмнение суверенитета на България. Истина е, че не сме силен играч, най-слабият в Европа, но ако бях министър-председател, веднага щях да поискам обяснение", добави Каролев.

Владимир Путин изненада всички с решението си, обясни и Трайчо Трайков, бивш министър на икономиката и енергетиката по времето на ГЕРБ. „Очевидно това е еднолично решение на президента Путин, който се опитва да излезе от международната изолация, помпайки мускули пред Запада. Депутатите са много изненадани, но реагират възможно най-сдържано, шефът на „Газпром” не говори с повече от едно изречение, а енергийният министър Александър Новак направо призна, че решението е еднолично”, посочи Трайков.

Според депутата от БСП Жельо Бойчев реализирането на „Южен поток” отговаря на „националния интерес на България”. Той припомни тезата на своята партия и на кабинета „Орешарски” за ползите за страната от евентуалното разкриване на работни места и работата за десетки български фирми. България за пореден път няма да се възползва от географското си положение, каза той.

Много повече щяха да бъдат хората, които да работят – щяха да бъдат ангажирани много български фирми. Ние търсихме решение за преодоляване на това противоречие с европейското законодателство. Националният интерес задължава елита да направи така, че тази тръба да мине през България, смята още Бойчев.

Именно това са проблемите при реализирането на проекта, заяви Трайков. „Аз като министър вярвах, че този проект може да бъде добър за България, ако се договори както трябва. При кабинета „Орешарски” беше направено така, че да не бъде изгоден за всички българи, а за 10 човека”, заяви той.

Бившият енергиен министър призна ролята на Турция като важен играч в региона, но отбеляза, че решението на Путин няма да му донесе само позитиви. „Изборът на Путин не е случаен, защото Турция е основен играч. Проблемът е, че не е първи избор. Зависимостта от Турция е малко по-добра от зависимостта от Украйна”, коментира още Трайков.

Последна актуализация: 19:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 7 rate down comment 0
fortiss
преди 9 години
България ще вложи пари в общата компания, която тя не управлява. После чакайте да има печалба, а след това някой да гласува дивидент !!!!! НИКОГА !!!Т.е. безплатен транзит за руснаците, че и с построен от други газопровод !!!!Браво на измислилите го !!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 1
Батя
преди 9 години
Толкова скъп и нерентабилен проект от който щяхме да видим някакви реални приходи чак след 22 г. само може да се радваме че пропада. Той е безумен от икономическа гледна точка, а от политическа дори е вреден за нас!Да не говорим че с бързото развитие на новите технологии след 22 г. даже може да не се употребява вече природен газ :) И щяхме да си имаме още един скъп паметник на комунистическата глупост :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 7
MZ/X
преди 9 години
Единственото, което щеше да спечели България с Южен поток е бетонирането на зависимостта ни от Русия! Добре, че сме членки на ЕС и ни спасиха от продажността на нашите политици!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 16
vzhekoff
преди 9 години
Така нареченият експерт Илиян Василев ли е написал, че рублата се е сринала със 65-70% последните месеци ? Защото ако и експертизата му е като сметките, ясно е всичко...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още