IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Анализатор: Русия се опитва да пресира страните по протежението на "Южен поток"

Експертите на БСП настояват проектът да бъде продължен, защото е изгоден за България

10:42 | 02.12.14 г. 5
Автор - снимка
Създател
<p>
	Полагането на първите тръби за газопровода &quot;Южен поток&quot; се очакваше да започне в края на тази година. <em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Полагането на първите тръби за газопровода "Южен поток" се очакваше да започне в края на тази година. Снимка: архив, Ройтерс

Илиян Василев: "Южен поток" никога не е бил икономически издържан проект

Путин направи политическо заявление с изказването за спиране на “Южен поток” и трябва да проследим какви са реалните разпореждания към изпълнителната власт, заяви пред БНТ и енергийният експерт Илиян Василев. Обявеното спиране на проекта е по-скоро свързано с невъзможността да се реализира планираното за края на ноември полагане на тръбите в морския участък, тъй като не е решен проблемът с териториалните води на България и сухоземната част до станция “Провадия”, каза Василев.

Според него няма новина в случая, а политическата декларация на Путин продължава политиката на Кремъл да противопоставя едни страни на други. Но това, което може да се посочи като текущ фактор за тези действия, е сривът на рублата с 65-70% в последните месеци, който ще оскъпи многократно проекта и цената му ще е “свръхастрономическа”. Заедно със започващия строеж на Алтайския газопровод инвестиционното натоварване става толкова тежко, че никоя компания в света не може да издържи, подчерта Василев.

Русия печели от спирането на “Южен поток”, защото това ще стабилизира бюджета й и Путин ще се задържи на власт, прогнозира енергийният експерт и добави: “Самият проект “Южен поток” никога не е бил изграден на основа на западните или международно стандарти за проектно финансиране или проектна осъществимост. Той е бил политически проект, приходите му не са доказани.”

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 7 rate down comment 0
fortiss
преди 9 години
България ще вложи пари в общата компания, която тя не управлява. После чакайте да има печалба, а след това някой да гласува дивидент !!!!! НИКОГА !!!Т.е. безплатен транзит за руснаците, че и с построен от други газопровод !!!!Браво на измислилите го !!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 1
Батя
преди 9 години
Толкова скъп и нерентабилен проект от който щяхме да видим някакви реални приходи чак след 22 г. само може да се радваме че пропада. Той е безумен от икономическа гледна точка, а от политическа дори е вреден за нас!Да не говорим че с бързото развитие на новите технологии след 22 г. даже може да не се употребява вече природен газ :) И щяхме да си имаме още един скъп паметник на комунистическата глупост :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 7
MZ/X
преди 9 години
Единственото, което щеше да спечели България с Южен поток е бетонирането на зависимостта ни от Русия! Добре, че сме членки на ЕС и ни спасиха от продажността на нашите политици!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 16
vzhekoff
преди 9 години
Така нареченият експерт Илиян Василев ли е написал, че рублата се е сринала със 65-70% последните месеци ? Защото ако и експертизата му е като сметките, ясно е всичко...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още