IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ПФ ще продължи да подкрепя кабинета срещу нови постове

Най-важното е да се осигури политическа стабилност за бюджета и за осъществяване на управленската програма, заяви Красимир Каракачанов

14:41 | 05.12.14 г.
Автор - снимка
Редактор
ПФ ще продължи да подкрепя кабинета срещу нови постове

Патриотичният фронт не само няма да оттегли подкрепата си за правителството, но и поиска постове в него.

„Стигнахме до извода, че назначенията на Орхан Исмаилов и Веселин Пенев не са умишлени, а са на базата на личните им качества“, каза Валери Симеонов на специален брифинг. На преговори с Реформаторите е постигнато съгласие Патриотите да издигнат хора, експерти, на аналогични постове във властта.

Затова ПФ ще предложи кандидат за зам.-министър на отбраната и за зам.-областен на София.

Припомняме, че при преговорите за съставяне на кабинет ПФ отказа да излъчи свои хора за постове във властта и поиска само да е част от мнозинството, което подкрепя кабинета. Заради това той не подписа коалиционно споразумение с ГЕРБ, а само декларация за подкрепа на управленската програма.

Симеонов и Каракачанов заплашиха, че ще напуснат властта, след като Орхан Исмаилов и Веселин Пенев от отцепилата се от ДПС партия НПСД станаха зам.-министър и областен управител на София.

Днес двамата лидери на Патриотичния фронт обясниха исканията си за аналогични на НПСД постове във властта с „гарантиране на прозрачност в тези ведомства“. Кандидатурите, които издигат, не са политически ангажирани с НФСБ и ВМРО, а са експерти. Патриотите отказаха да назоват имената на кандидатите, които издигат, преди да бъдат обсъдени с партньорите от ГЕРБ и Реформаторите.

„Най-важното е едно – да се осигури политическа стабилност, за бюджета и за осъществяване на управленската програма“, каза лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов. Той обясни, че Патриотите са за възстановяване на диалога, за да може да се постигнат целите от програмата.

Според Патриотичния фронт няма как кандидатурите да не бъдат приети. Ако това все пак стане, отново ще се мине на вариант сваляне на подкрепата на кабинета, каза Симеонов.

Фронтът обяви и че ще настоява пред ГЕРБ да паднат новините на турски от БНТ. За това и Борисов, и Цветанов преди време дадоха съгласие. Найден Зеленогорски от Реформаторския блок пък съобщи, че вече е решено новините на турски да отидат от БНТ1 в БНТ2. Зам.-шефът на ДСБ и здравен министър Петър Москов обясни, че РБ са поискали от Патриотите подкрепа за комисия „Кой“ в Народното събрание. ПФ настояват и ГЕРБ вече да съгласува с тях назначенията във властта.

Още политически новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:43 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още