IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Седем нови защитени зони за местообитания създава екоминистерството

Най-голямата от тях е районът около река Камчия

16:22 | 13.01.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Седем нови защитени зони за местообитания създава екоминистерството

Нови седем защитени екологични зони ще бъдат създадени в България. В момента за обществено обсъждане на страницата на Министерството на околната среда и водите са качени заповедите за създаване на седемте зони за опазване на местообитанията на дивата флора и фауна.

Седемте нови зони са „Камчия“, „Трите братя“, "Боблата“, „Река Чая“, „Тимок“, „Изворо“ и „Брестовица“. Те са разположените в зоните за управление на регионалните екоинспекции във Варна, Бургас, Русе, Пловдив, Монтана и Благоевград.

Една от най-интересните зони е „Камчия“, в чиято заповед за създаване сега изрично се забранява строителството върху дюни. Зона „Камчия“ е с площ от малко над 129,1 хил. дка и 7449 кв. км морски пространства. Това е и най-голямата защитена територия, според проекта на ведомството на Ивелина Василева.

Проектозаповедите са част от процедурата по обявяване на 234-те защитени зони за местообитания по Закона за биологичното разнообразие. В зоните са забранени сечите, строителството, ограждане, както и промяна на предназначението и начина на трайно ползване на ливади, пасища, мери, дюни, блата, дерета, разораването, залесяването и превръщането им в трайни насаждения, припомнят в проекта от МОСВ.

Защитена зона „Камчия“ е разположена в землищата на селата Близнаци, Дъбравино, Круша, Китка, Равна гора, Садово, Венелин, Горен чифлик, Гроздьово, Ново Оряхово, Нова Шипка, Пчелник, Старо Оряхово, Шкорпиловци и град Долни чифлик, област Варна.

Сходни са изискванията и към останалите защитени местообитания. Зоната „Боблата“ е разположена в землищата на град Тутракан и селата Шуменци и Старо село в област Силистра.

В Бургаско пък е разположена зона „Трите братя“. Тя ще се намира в землищата на Айтос и село Лясково.

Защитената зона „Река Чая“ се намира в землищата на Асеновград, районите Долни и Горни воден, община Асеновград, селата Ягодово и Крумово в община Родопи, както и село Катуница в община Садово, област Пловдив.

В област Пловдив ще бъде и защитената зона „Брестовица“, разположена в землищата на град Перущица и селата Храбрино, Извор, Брестовица, Първенец и Марково.

Най-северозападната защитена зона - „Тимок“ на България ще бъде в землищата на селата Балей, Връв и Куделин, община Брегово и община Ново село, област Видин.

Последната защитена зона - „Изоворо“ е разположена в землището на Разлог.

В рамките на месец заинтересованите лица могат да представят на министъра на околната среда мотивирани писмени становища, възражения и предложения по проекта. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 2
alligator_29
преди 9 години
Браво, колкото повече защитени зони - по-добре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още