IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предлага се националният парк Българско Черноморие да обхване над 52 хил. хектара

Министърът на околната среда ще реши дали да започне процедура по обявяване на защитена територия, заяви експерт

11:09 | 09.06.14 г. 2
<p>
	Териториите, които попадат в обхвата на бъдещия национален парк, са по протежение на цялото крайбрежие.<em> Снимка: chernomorie.eu</em></p>

Териториите, които попадат в обхвата на бъдещия национален парк, са по протежение на цялото крайбрежие. Снимка: chernomorie.eu

Българската академия на науките (БАН) предлага бъдещият Национален парк „Българско Черноморие“ да обхване над 52 400 ха, съобщава за БТА директорът на дирекция "Национална служба за защита на природата" в Министерство на околната среда и водите Михаил Михайлов.

Документацията с предложенията за границите и обхвата на парка със съответните обосновки е публикувана на сайта на ведомството.

На 17, 19 и 20 юни ще се състоят и обществените обсъждания на предложенията за обхвата и границите на националния парк – съответно в областните администрации на Бургас, Варна и Добрич.

Кои територии попадат в парка

В зоната на бъдещия Национален парк "Българско Черноморие” попадат природните паркове „Златни пясъци“ и „Странджа“, резерватите „Калиакра“, „Камчия“ и „Ропотамо“, поддържаните резервати „Балтата“, „Атанасовското езеро“ и „Пясъчната лилия“, защитените местности „Дуранкулашко езеро“, „Шабленско езеро“, „Аладжа манастир“, „Калината“, „Ракитник“, „Лиман“, „Яйлата“, „Смриките“, „Ортото“, „Иракли“, „Поморийско езеро“, „Бургаски солници“, „Пода“, „Узунгерен“, „Ченгене скеле“, островите св. Иван и св. Петър, „Силистар“, „Стамополу“, „Блатото“, „Колокита/Коренята“, устието на р. Велека и „Ароматна матиола“.

Сред природните забележителности, които попадат в обхвата на бъдещия национален парк, са скалните образувания, фиордите и Тюленовата пещера при Маслен нос, нос Емине, нос Агалина, пясъчни дюни в няколко местности и други.

Документацията за обявяване на Национален парк “Българско Черноморие” се изготвя в изпълнение на решение на Народното събрание от 11 юли 2013 г. и съгласно изискванията на Закона за защитените територии. Очакваният резултат е ограничаване на урбанизацията, замърсяването и презастрояването на крайбрежните територии с цел съхранение и развитие на малкото останали естествени екосистеми с уникални местообитания на редки и защитени видове растения и животни, посочва се в доклада на БАН.

Черноморието и човешката дейност - какви са последствията

В документа се констатира, че „има належаща необходимост от съхранение на това ценно в национален, европейски и световен мащаб биоразнообразие в едни от последните останали места с естествени местообитания на редица растителни и животински видове“.

Изключително богатата и разнообразна флора и фауна в района има значителна туристическа, естетическа, научна и стопанска стойност. Изчезването на видовете и техните местообитания има не само биологични, но и културни и икономически измерения, със сериозни негативни последствия за развитието на цялото общество, посочват учените.

„Прекомерната антропогенизация на Българското Черноморско крайбрежие в последните години е основна причина за загуба на местообитания, замърсяване с отпадни води, от което най-сериозно е засегната шелфовата част на акваторията, с всички произтичащи от това негативни последствия за сериозно обеднялата морска флора и фауна“, пише още в документа.

Последна актуализация: 12:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Имоти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 0
PolariS
преди 9 години
Късно...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 5
bgMan
преди 9 години
Като гледам териториите от картата... ако го приемат със закон този национален парк никакви тръбопроводи няма да могат да минават през тънката червена линия. Това ли е целта?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още