IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Московски: Без реформи БДЖ ще натрупат загуба от около 30 млн. лв. през 2015 г.

Предстои спирането на още 90 влака, стана ясно от дискусията между министри в днешното заседание на кабинета

17:06 | 14.01.15 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Московски: Без реформи БДЖ ще натрупат загуба от около 30 млн. лв. през 2015 г.

БДЖ ще завършат 2014 година с поне 15 млн. лева оперативна загуба и неремонтирани влакове за 25 млн. лева, прогнозира по време на заседанието на Министерския съвет днес транспортния министър Ивайло Московски. От публикуваната стенограма от разговорите на кабинета става ясно още, че Московски е издал предписания за спиране от движение на 32 локомотива, защото са опасни.

По думите на Московски, ако не се направят реформи в БДЖ, към края на 2015 година оперативната загуба на дружеството ще бъде към 30 млн. лева, а неизвършените ремонти – за 50 млн. лева.

От изложението на министъра става още ясно, че предстои спирането на още 90 влака, ако БДЖ не получи още 40 млн. лева под формата на субсидия за 2015 г. В момента тече процедура по одобрение на отпускането на средствата от страна на Европейската комисия, успокоява зам.-министърът на финансите Кирил Ананиев.

Дискусията около съдбата на БДЖ е предизвикана от интервюто на бившия транспортен министър Петър Мутафчиев пред bTV. В него той отчете намаляване на дълговете на дружеството, а причината за тежкото му състояние според него е сривът на българската икономика при прехода. Според Мутафчиев дружеството може да се вмести в бюджет от 140 млн. лева и закритите влакове трябва да бъдат запазени.

„Мутафчиев да заповяда, днес ще му разпиша заповед за управител, да управлява „Пътнически превози“, да се вмести в този бюджет и щом успее, да му е честито“, заяви днес Московски пред своите колеги.

От своя страна премиерът Бойко Борисов коментира, че е разпоредил срещи със синдикатите и железничарите и предстоят анализи „линия по линия“ на спрените влакове.

„Действително има влакове, които возят по пет-шест души, а сто тона ги разкарват напред-назад“, допълва той пред министрите.

Московски уточнява още, че няма места, до които липсва железопътен транспорт, а е налице само редуциране на броя на движещите се влакове. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:52 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 1
edimi
преди 9 години
`що ли дращите без и идея да си имате от състоянието и цифрите.Нито ви е ясно каква е дотацията, нито какви задълженията, нито приходите или разходите, нито какви са договорите на БДЖ с държавата и съответно на двете поделения-пътнически и товарни, нито кой има интерес да набута пътнически, пък да лапне товарни наготово без пари....... , за да правите "анализи" или просто сме на лайкучката.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 4
MZ/X
преди 9 години
Напротив, точно спирането е реформа, защото бошинството от линиите няма никаква перспектива! Мрежата на БДЖ е планирана социализма, когато 20-30% от хората имаха автомобили. Днешно време 80% от семействата имат коли и смисъл от развитието на БДЖ има само по най-натоварените линии и то с влакове които се движат с по бърза скорост от колите (примерно 160-200 км/ч). При по малко натоварените линии няма икономическа логика в развитието на алтернативна на пътната мрежа жп мрежа, защото просто няма да се изплати инвестицията. Много по евтино е транспорта да се осъществи с автобуси!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 3
misanthrope
преди 9 години
Тъкмо това мислех да напиша. Съкращаването не е реформиране а безхаберие. Реформа е, да се види как ще се повишат приходите и ще се излезе на печалба. Проблем е обаче, че БДЖ само не може кой-знае какво да направи при условие че инфраструктурата е трагедия, а тя е извън БДЖ. Освен да търсят начини да бръмчат навън, няма какво да направят. А иначе.. да продадат сградата на Иван Вазов - е ти НЯКАКЪВ приход. Едва ли е нужно тунеядците да седят на Раковска. Мисля че могат да са и в Младост или Люлин, има сгради. Или да се преместят в оная дупка на Пиротска дет преди я наемаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още