IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Калфин: Ще правим реформата така, че да не се налага следващ кабинет да я променя

Ако има единна позиция за пенсионната система до края на март, законодателството влиза в сила веднага

12:35 | 16.01.15 г. 2
Калфин: Ще правим реформата така, че да не се налага следващ кабинет да я променя

Въпрос на политическо съгласие е да се определи един или друг модел на пенсионната система, но да се направи така, че да не се налага отново да се променя. Това каза социалният министър Ивайло Калфин.

По думите му да се постигне общо мнение между социалните партньори до края на март е и въпрос на отговорност, защото тези теми се обсъждат от 15 години.

Социалният министър увери, че ако има единна позиция за пенсионната реформа до края на март, законодателството няма да бъде бавено.

Държавата трябва да се занимава със солидарната пенсионна система, а не с капиталовата, смята социалният министър Ивайло Калфин.

След като разговаря над час и половина с депутати от различни политически сили, той обяви, че са взели решение да се срещат всеки вторник заедно със социалните партньори, за да уточнят пенсионната реформа, и то така, че да не се налага следващото правителство да я променя. Във формата на срещите ще участва и финансовият министър Владислав Горанов.

Базата, на която ще се обсъжда реформата, е основана на експертното становище на консултативния съвет на социалното министерство. Темите, които ще се обсъждат, са категории труд, възраст и стаж за пенсиониране, осигурителни прагове, инвалидни пенсии, осигуряване за безработица, участие на пенсионните фондове, уточни вицепремиерът.

„Всичко това са елементи, които трябва да уточним, и аз заставам за това пенсиите да достигнат 70 на сто от заплатите след години“, посочи Калфин.

Въпреки че на този етап Калфин отказа да се ангажира с позиция дали трябва да се вдига пенсионната вноска, той коментира, че в момента голяма част от средствата в НОИ постъпват от данъците. „Ниските пенсионни вноски означават, че системата се издържа от данъци, в момента 53 на сто, а покачването й означава да се освободят данъкоплатците от това“, посочи той.

„Дефицитът в НОИ е над 5 милиарда лева. Няма как да бъде преодолян за сметка на частните пенсионни фондове, а и в НОИ не се държат пари и не се управляват“, добави социалният министър.

Лидерът на ДСБ Радан Кънев, част от Реформаторският блок, коментира, че въпросът за универсалните фондове е елемент на политическо съгласие. Според него трябва да се реши с финансовия министър дали да се разгледа този въпрос отделно, или заедно с другите въпроси в системата.

Екипът на Министерството на труда и социалната политика ще даде възможност и на граждани да се включат с коментари и предложения в дискусията по пенсионната реформа, съобщиха от социалното министерство. Всички желаещи могат да участват в обсъжданията с мнения на имейл адрес: preforma@mlsp.government.bg.

Още новини за България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:43 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Ricco
преди 9 години
...да не се налага следващ кабинет да я променя---------------------Ахъ, те всички досега така казваха. Но при положение, че не се каните да дадете на всеки човек сам да решава кога колко да отделя за пенсия (примерно по-малко като по-млад и повече като по-стар), просто забравете, че повече промени няма да има. Не може да третирате хората като безмозъчни същества и да очаквате, че те ще са доволни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още