IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КНСБ подкрепя идеята пенсионните вноски да растат с по половин процент годишно

Увеличението да става постепенно и когато икономиката започне да върви нагоре по-устойчиво, препоръчва синдикатът

16:45 | 19.01.15 г. 1
КНСБ подкрепя идеята пенсионните вноски да растат с по половин процент годишно

КНСБ подкрепя идеята на социалния министър Ивайло Калфин за нарастване на осигурителните вноски за пенсия с по половин процент годишно.

Преди ден вицепремиерът изрази лично мнение, че „вноските би трябвало да растат, защото в момента пенсиите се изплащат от данъците и няма никакво основание, от гледна точка на работодателите и на работещите, да стоят ниски вноските и същевременно да се увеличават данъците, за да се изплащат пенсиите". По думите му това ще стане бавно, така че няма да бъде усетено, няма да бъде шок, вдигане на данъци, осигуровки и т.н.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров днес коментира, че за да има баланс в пенсионната система, е необходимо вноските постепенно да се увеличат със 7 процентни пункта. Предложението на синдиката също е за ръст от 0,5% годишно, съобщи Дарик.

Увеличението на вноските със 7 процентни пункта трябва да става постепенно, каза Пламен Димитров.

„Което не значи, че трябва да стане утре и че може да стане лесно. Но това е актюерският разчет, това е сметката. Толкова е дупката, така да го наречем, и оттук нататък трябва да се види какви мерки могат да бъдат взети, колко могат да понесат икономиката и работещите, тъй като става дума за увеличение на вноски и ги делим 60:40 между работодателя и работника. Нашето предложение също беше за плавно увеличение с половин процентен пункт. Дали от догодина, дали от по-догодина, дали от по-нататък - това е въпрос на анализи", каза той.

Димитров уточни, че увеличението на вноските трябва да стане, когато икономиката започне да върви нагоре по-устойчиво.

Бизнесът е твърдо против увеличение на осигурителната тежест. В актуализираната средносрочна бюджетна прогноза за 2015-2017 г. на Министерството на финансите, която Министерският съвет прие на последното си заседание миналата седмица, не се предвижда увеличение на осигуровките.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 3
Ricco
преди 9 години
Ами това си им е редовната политика на синдикатите - да искат да бъдат натоварени с колкото може повече с данъци и осигуровки тези, чиито интереси уж защитават. Но нищо - така отварят ниша за нов, истински синдикат, който да защитава интересите на работещите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още