IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Калфин: Пенсионните вноски могат да растат с по половин процент годишно

Това няма да затрудни бизнеса и гражданите, тъй като няма да е шок, смята вицепремиерът

17:11 | 17.01.15 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Калфин: Пенсионните вноски могат да растат с по половин процент годишно

Според вицепремиера и министър на социалната политика Ивайло Калфин осигурителните вноски за пенсия могат да нарастват спокойно с половин процентен пункт годишно. По думите му това изисква да се подготви комплекс от параметри, за да може да работи цялата пенсионна система. 

"Моето лично мнение е, че вноските би трябвало да растат, защото в момента пенсиите се изплащат от данъците и няма никакво основание, от гледна точка на работодателите и на работещите, да стоят ниски вноските и същевременно да се увеличават данъците, за да се изплащат пенсиите", каза той пред БНР.

"Така, че колко ще бъде нарастването - може да бъде, според мен, спокойно с половин процент годишно. Но, това ще стане бавно, така че няма да бъде усетено, няма да бъде шок, няма да бъде вдигане на данъци, осигуровки и т.н., нещо, което ще затрудни бизнеса и гражданите.

По отношение на реформата на пенсионната система, което предизвика напрежение сред политиците в края на изминалата година, Калфин смята, че протакането няма да доведе до по-добра идея. 

По-рано пред журналисти Калфин каза, че има различни варианти и експертни разработки. "Разработването на капиталов стълб не променя съществено пенсионната система, не променя ресурса в нея, не променя перспективата на хората да получават пенсии. Аз не мисля, че ще се създаде капиталов стълб в НОИ, но нека да видим какви са предложенията", аргументира се вицепремиерът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:02 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 7 rate down comment 0
draifuss
преди 9 години
Чиракин, предлагам да се намаляват всички вноски с 0.5% на на всеки 6 месеца до пълното изчезване на пенсионни осигуровки и всичко да се поема от държавния бюджет.Така е най справедливо.Щом хората са равни и на 700000 държавни хрантутници и 1000000 *** им плаща бюджета нека същия да плаща и за всички останали работещи и самоусигуряващи се "хора".Или за теб Чиракин те не са "хора" а роби!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 0
крас
преди 9 години
СПОРЕД КАЛФИН "в момента пенсиите се изплащат от данъците" !!РЕДНО БЕ КАЛФИН ДА УТОЧНИ ЧИИ ПЕНСИИ СЕ ПЛАЩАТ ОТ БЮДЖЕТА!!Това са пенсиите на всичкидържавни служители от заплатите на които НЕ СЕ ОТЧИСЛЯВАТ нито здравни нито пенсионни вноски!!Представете си какво ще се случи ако тази над 500 хилядна армия от държавни хрантутници, ЗАПОЧНАДА ПЛАЩА осигуровки!Първото е, че бюджета ще се освободи от тази тежест, и второто е че ще се възтанови справедливият принцип ВСИЧКИ ДА СА РАВНОПОСТАВЕНИ ПРЕД ЗАКОНА , а не задълженията на едни да се плащат от други!Но Калфин като един завършен продукт на този колониален модел приема, че има превилигировани и такива като нас които трябва да им плащаме вноските!Докога така бе Клфин?!Докога в РБ ще има ПЪРВА и ВТОРА категория хора?!Не ви ли е срам!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 4
StefanL
преди 9 години
Политическата *** Калфин се е разтревожил ! Щото в следващият парламент ги няма с агент ГОЦЕ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 3
Lucifer
преди 9 години
...ха ха ха ...само.0,5% пък и плоския 10%????....малко е Калфа..малко е...толкова години гратисчий...държавица не остана...я им надуй шушоните по-юнашки, като Оланд на франсетата (70%корпоративен),докато не започнат да емигрират като Депардьо при Путин...тогава да видят кон боб яде ли....ха ха ха ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 25 rate down comment 4
индианеца
преди 9 години
Калфин,дай направо с 5% на година, стига имитации, по-добре ужасна смърт, отколкото ужас без край.Социалисти,... дай им с чужда пита помени да правят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 22 rate down comment 4
studioaa
преди 9 години
Заради срива на петрола самолетните билети поевтиняват, може да се възпозваме от това с оглед на растящите данъци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 26 rate down comment 5
Ricco
преди 9 години
Ако е така, кои данъци ще се намаляват с по половин % годишно??? Калфин, Калфин... и на теб да ти...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още