IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Плевнелиев очаква актуализация на военния бюджет

Генералният секретар на НАТО заяви, че Алиансът е решен да направи всичко необходимо, за да защити съюзниците

19:43 | 22.01.15 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Плевнелиев очаква актуализация на военния бюджет

Президентът Росен Плевнелиев очаква военният бюджет на страната да бъде актуализиран през годината, за да можем да изпълним поетия ангажимент на срещата на върха на НАТО в Уелс. Това заяви държавният глава на съвместна пресконференция с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг на "Дондуков" 2.

Столтенберг е на посещение у нас по покана на президента Плевнелиев. Това е първото му посещение в България след поемането на поста през октомври миналата година. На срещата в Уелс беше постигнат политически ангажимент и пълен консенсус за увеличаване на инвестициите на съюзниците в изграждането на отбранителни способности.

Президентът Плевнелиев каза, че е информирал генералния секретар на Алианса, че тежката икономическа ситуация в страната през миналата година не е позволила в бюджета за 2015 г. да бъдат отделени толкова средства за отбрана, колкото бяха отделени през 2014 година. Сумата е около 30 млн. евро по-малко за тази година.

Росен Плевнелиев добави, че България разчита на подкрепата на своите партньори за превъоръжаване и технологична модернизация на въоръжените ни сили. Очевидна е необходимостта и това е приоритет на правителството, парламента и президента в България да намалим зависимостта от един доставчик на оръжейни технологии и да повишим съвместимостта на Българската армия с армиите на съюзниците в Алианса - това е национален приоритет и като държавен глава следя за неговото изпълнение, каза Плевнелиев.

Йенс Столтенберг заяви, че страната ни е високо ценен съюзник в НАТО. Той посочи, че е много важно всички съюзници да изпълняват своите ангажименти и обещания, които са дадени на срещата в Уелс - да спрат намаляването на бюджетите за отбрана и да започнат постепенно да ги увеличават.

Столтенберг допълни, че в разговорите си днес е получил уверенията, че България действително ще направи това и ще увеличи разходите за отбрана от следващата есен. Убеден съм, че България по същия начин ще изпълни своите ангажименти, както ние всички, 28-те страни-членки на НАТО, решихме, каза Столтенберг.

Членството на България в НАТО като лоялен и предвидим съюзник гарантира сигурността на страната и допринася за сигурността на целия регион и на всички съюзници в Алианса, е заявил министърът на външните работи Даниел Митов на срещата си днес с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи.

Министърът на външните работи и генералният секретар на Алианса са обсъдили най-важните теми от дневния ред на НАТО, като са поставили акцент върху регионалната и енергийната сигурност, както и върху изпълнението на Плана за действие за готовност на Алианса, който е утвърден от държавните и правителствени ръководители на срещата на върха на НАТО в Уелс през септември 2014 година. Планът е цялостен пакет от мерки за отговор на заплахите за сигурността на държавите-членки на НАТО, произтичащи както от събитията в Украйна, така и от развитието на обстановката в Близкия изток и в Северна Африка. 

Митов и Столтенберг са се спрели и на въпроса за модернизацията на българските въоръжени сили и повишаване на тяхната оперативна съвместимост. Йенс Столтенберг е подчертал, че приносът на България за регионалната сигурност на Югоизточна Европа, както и участието й в операциите на НАТО в Косово и Афганистан от изключителна важност за Алианса. Той е заявил, че България е ключова страна и по отношение на енергийната сигурност - въпрос от стратегическо значение за НАТО. 

По повод на отношенията "НАТО-Русия", двамата са потвърдили позицията, че е необходима ясна и убедителна промяна в действията на Русия, която да демонстрира спазване на международното право и принципи. Те са посочили, че вратите за диалог с Русия са отворени, но засега липсва доверието, на което този диалог трябва да се основава. 

Сред темите на разговора е било и разширяването на НАТО, като българският министър е изтъкнал, че България е последователен поддръжник на политиката на "отворени врати", включително по отношение на страните от Западните Балкани. 

Генералният секретар на НАТО е заявил, че най-важното послание, което иска да изпрати от София, е, че Алиансът е решен да направи всичко необходимо, за да защити съюзниците и да гарантира тяхната сигурност.

България е близо до двете най-сериозни предизвикателства пред НАТО в момента - несигурността в Близкия изток и напрежението в Черноморския регион. Затова страната ни трябва да е част от стратегията на Алианса за отговор. Около тази позиция са се обединили при срещата си днес генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг и министърът на отбраната Николай Ненчев, съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната. 

Двамата са обсъдили ситуацията за сигурност в света и заплахите, които произтичат към съюзниците. "Силно сме обезпокоени от това, което става в Близкия изток и ситуацията с Ислямска държава, а от още по-близо следим какво става в Черно море", е заявил министър Ненчев и е добавил, че България полага огромни усилия да устои на нестабилността в тези региони и на бежанската вълна, която има опасност да се увеличи. 

Генералният секретар на НАТО Столтенберг и министър Ненчев са обсъдили и развитието на Плана за действие за готовност, който е бил приет на срещата на високо равнище на НАТО в Уелс миналата година като част от мерките на Алианса за гарантиране на сигурността.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 0
kalendar
преди 9 години
рути мифки :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 9 години
... Или както каза вчера кварталният електродърводелец вай Иван Теслата:Я па сакам да кажем на сите, дека му гласувасте на тия джвръкля:- да ви га рупа мачка, залудняциии...!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 0
ivancholak
преди 9 години
не виждате ли , че една камара хиени се изсипаха за 2 седмици и веднага обявихме че руските МИГове са ни скъпи. Ай на бас че ще следва покупка в скоро време....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 3
STRAHO
преди 9 години
Ще ни избият докато спим тези хора! Правят ни мишена. Хич няма и да разберем!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 3
STRAHO
преди 9 години
Почна се ! Какви ли изненади ни чакат!? Какво ли са ни подготвили !? Това май не е нашия президент. Чии е, предстои да разберем. :)...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 4
jeger333
преди 9 години
Той по добре да дочака бракоразводното си дело! Чак жена му се срамува от този смешен некадърник . Където се появи само излага България
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 3
jeger333
преди 9 години
До кога ще ги търпим тези американски *** Плевньо,Бойко и Местан??? Докога???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още