IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Покупателната способност на парите във втория стълб е съхранена

Реалната доходност на всички УПФ от 2002 г. до края на 2014 г. е положителна и е 0,5% на година, а не изобщо

12:16 | 03.02.15 г. 11
Покупателната способност на парите във втория стълб е съхранена

За период от около 12 години, от създаването на тристълбовия пенсионен модел досега, средствата на осигурените лица в универсалните пенсионни фондове (УПФ) са нараснали повече от инфлацията и покупателната способност на парите е съхранена. Това доказват с разчети пенсионните дружества, като посочват, че тристълбовият пенсионен модел трябва да се запази, за да се видят след години резултатите от него върху пенсиите на осигурените.

Парите в универсалните пенсионни фондове (УПФ) са най-добре управляваните пари в държавата, твърди Даниела Петкова, изпълнителен директор на ПОК „Доверие“. Реалната доходност на всички УПФ от 2002 г. до края на 2014 г. Включително, е положителна и е 0,5% на година, а не изобщо.

Не само, че парите в УПФ не намаляват, а за 12 години сме компенсирали инфлацията, а покупателната способност на средствата е съхранена, каза и София Христова, изпълнителен директор на ПОД Алианц България. Спекулативни са твърденията, които се тиражират в публичното пространство, че парите в универсалните пенсионни фондове намаляват, категорична е тя.

Средствата във втория стълб не са обезценени, доходността не е ниска, заяви и Анастас Петров, изпълнителен директор на ING Пенсионно осигуряване. Цифрите подкрепят тези твърдения, посочи той и представи данни, според които номиналната доходност (средно за всички универсални пенсионни фондове) на годишна база за периода от 01.04.2002 г. до 31.12.2013 г. (включващ 2008 година) е 5,56%. Тази доходност е изчислена на база на официалните данни за годишната доходност на УПФ от интернет страницата на Комисията за финансов надзор за периода от 01.04.2002 г. до 31.12.2013 г. (поради липсата на официални публикувани данни за годишната доходност за 2014 г.).

За периода 01.04.2002 г. - 30.09.2014 г. постигнатата реална доходност (с приспаднати такси и инфлация) в УПФ е 0,464% на годишна база, посочи Петров. По думите му това означава, че за около 12 години средствата на осигурените лица са нараснали повече от инфлацията. Още повече, че става дума за период, който обхваща една от най-тежките финансови и икономически кризи след Голямата депресия през 1929-1933 година (през 2008 година активите на пенсионните фондове се обезцениха средно с 20,15%), допълни той.

Достъпът до партидите на осигурените лица е възможен и там се вижда какво е състоянието им. Несъстоятелно е да се твърди, че за 12-те години доходността е отрицателна, каза и Георги Тодоров, изпълнителен директор на ПОД ЦКБ „Сила“. По думите му клиентът има сметка от продукта на пенсионните дружества, защото гарантира стабилност и по-висока степен на заместване. Не може да се твърди, че пенсията от един източник е по-голяма, отколкото от два, каза Тодоров. „Настоящият модел работи, защото осигурява микс от двата стълба, което на практика гарантира и по-висока пенсия“, заяви той.

Николай Марев, изпълнителен директор на ПОК „ДСК-Родина", също подчерта предимствата на частните пенсионни фондове: наличието на лична партида, инвестиране на внасяните пари, които се умножават, както и възможността за наследяване. С последните промени в пенсионната система се действа недалновидно, защото за в бъдеще държавата поема голям ангажимент и то в ситуация на демографска катастрофа, твърди той.

„В момента 76 пенсионери се издържат от 100 осигурени лица. За 2060 г. по разчети на НОИ 109 пенсионери ще бъдат осигурени от 100 работещи. Няма да има кой да плаща вноските. Това означава ниски пенсии и натиск за увеличаване на данъци и осигуровки“, заяви Марев. 

Темата за пенсионната реформа можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:36 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 12 rate down comment 2
aevstatiev
преди 9 години
А сега да видим каква е доходността на сребърният фонд? :D Голям смях ще падне. А по-сериозно, преместването на пари в сребърния фонд по-скоро ще разшири проблема, а преместването в НОЙ е абсурдно. Ако има проблеми в пенсионните фондове то трябва да се търси решение, вместо да се компрометират. Сталинската максима Има фонд има проблем не е адекватна
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още