IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стоян Тонев: До 4 март ще бъде избран нов управител на НЗОК

В следващите три дни всяка парламентарна група ще може да издигне свой кандидат

13:11 | 20.02.15 г.
Стоян Тонев: До 4 март ще бъде избран нов управител на НЗОК

До 4 март трябва да бъде избран новият управител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Това заяви председателят на парламентарната комисия по здравеопазването ген. Стоян Тонев пред Bulgaria On Air.

Той посочи, че 23 февруари е крайният срок, в който всяка парламентарна група ще може да издигне свой кандидат за нов управител на здравния фонд. Той заяви, че всички кандидатури за нов управител на НЗОК трябва да са постъпили до края на работния ден в понеделник.

Парламентът удължи мандата на управителя на Здравната каса Румяна Тодорова, като приеха решение, с което я оставят на поста, докато не бъде избран нов шеф на НЗОК.

По думите на ген. Тонев казусът със закъснението е чисто юридически. "Проблемът, за да не се стартира по-рано процедурата за избор на нов управител на НЗОК, е чисто юридически. В закона, който определя пълномощията, е предвиден само вариантът при предварително или преждевременно прекратяване на мандата. Вариантът, когато е изтекъл мандатът, просто не е предвиден“, разясни ген. Тонев.

Всички изпълнители ще си получат парите още в идния понеделник и няма да има забавени плащания, увери председателят на здравната комисия в парламента.

Връщането на договорното начало и въвеждането на арбитражни комисии са сред новите моменти в реформата, предложена от здравния министър Петър Москов, каза още ген. Тонев. "Тоест контролът и прозрачността ще бъдат ясни", посочи той.

Въвеждането на три здравни пакета - основен, допълнителен и спешен, е само първата крачка, коментира още Тонев. Следва да се прецени кой пациент е спешен и кой планов и как се подрежда листата на чакащите.

Очаква се консенсус по идеята болници, които предлагат по-качествено лечение, да имат и финансов стимул.

Основните промени, забележки и корекции, са между първо и второ четене на Закона за здравното осигуряване, уточни още ген. Стоян Тонев. И допълни, че до месец и половина законопроектът ще мине и на второ четене.

Още видео материали вижте на сайта на Bulgaria On Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още