IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

96% от тютюнопроизводителите ще получат по-високи ставки за подпомагане

По-важна е подкрепата за малките производители, заяви заместник-министърът на земеделието и храните Цветан Димитров

15:52 | 22.02.15 г.
96% от тютюнопроизводителите ще получат по-високи ставки за подпомагане

Министерството на земеделието и храните запазва общия размер на бюджета от 107 млн. лв. и 96% от тютюнопроизводителите ще получат по-високи ставки за подпомагане в сравнение с миналата година. Това каза пред Агенция „Фокус” заместник-министърът на земеделието и храните Цветан Димитров във връзка с готвения в края на идната седмица национален протест на тютюнопроизводителите.

Той обясни, че през миналата седмица на проведения Консултативен съвет по тютюна, където е разискван въпросът със ставките за прибиране на тютюна, част от тютюнопроизводителите са заявили, че тези ставки не са справедливи.

„Все пак трябва да се знае, че тази година работим в условията на намален бюджет. Въпреки това Министерството на земеделието и храните направи всичко възможно да запази общия размер на бюджета, който е бил и миналата година в рамките на около 105-107 млн. лева”, заяви заместник-министър Димитров.

Той посочи, че идеята е да се подкрепят максимално повече хора и схемата, която е предложена предвижда около 96% от тютюнопроизводителите да получат по-високи ставки в сравнение с миналата година.

„Разбира се, това е за сметка на една малка част едри производители и то основно с индустриално производство. Очевидно от там идва и недоволството, давам си сметка, но директните плащания се дават по европейски регламент, подкрепя се доходът на производителите. Считаме, че в този момент по-важно е на по-малките производители, на тези 96%, да се подкрепи доходът, а не просто така да се раздават пари”, обясни заместник-министър Димитров.

Той подчерта, че целта е това да бъде целенасочено. „На Консултативния съвет от близо 30 човека, само двама или трима застанаха против схемата. Все още нищо не е решено, водим диалог, но мислим позицията ни в това отношение да е насочена, така че повече хора да получат по-високи доходи”, каза още заместник-министър Цветан Димитров.

Тютюнопроизводителите от цялата страна подготвят национален протест идния петък, съобщи по-рано Асен Кичуков, бивш заместник-председател на Асоциацията на тютюнопроизводителите. Протестът ще се проведе едновременно на три места: в Гоце Делчев, Свиленград и Дунав мост. Тютюнопрозводителите снемат доверието си от председателя на Асоциацията Цветан Филев заради липсата на всякакво отношение от негова страна по дискриминационнто разпределение на средствата за тютюнопроизводителите от страна на Министерство на земеделието и храните за референтния период.

Тютюнопроизводителите искат ясни правила по отношение на данъците върху референтните средства, дали ще се облагат те или не, каза Кичуков. Те са против готвения законопроект, който определят като лобистки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:00 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още