IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Няколко министерства ще работят по промени в наредби с цел превенция на бедствия

Междуведомствената координация ще продължи, заяви Жечо Станков

11:42 | 15.03.15 г.
Няколко министерства ще работят по промени в наредби с цел превенция на бедствия

След снежното бедствие в Южна България предстои да бъдат променени наредбите за сервитутите, за да бъдат предотвратени поражения по енергийната система. Това стана ясно от интервю на заместник-министъра на енергетиката Жечо Станков пред БНР.

Припомняме, че последните няколко дни се предлага да бъдат разширени горските просеки около електропроводите.

„Още няма готови конкретни текстове, защото наредбите, които ще бъдат променяни, не са само в ресора на Министерството на енергетиката, а и в ресора на други министерства. Това ще бъде стиковано и междуведомствената координация, която беше според мен на много високо ниво по време на бедствието, ще продължи и след него, за да се предприемат всички превантивни действия“, каза Станков. 

През изминалата седмица голяма част от населението бедстваше заради това, че метеорологичните условия бяха такива и нямаше как да им противодействаме с човешки сили, заяви той и посочи, че се надява да няма съпротива от страна на екоорганизации при уточняването на конкретните параметри.

По повод предложението на електроразпределителните дружества проводниците да бъдат под земята, за да не се късат при екстремни метеорологични условия, Жечо Станков заяви, че след спирането на тока в Смолян градът е бил захранен най-бързо на местата, където проводниците са под земята. Преустройването на съоръженията обаче изисквало време и е необходимо взаимодествие между министерства, местната власт и ЕРП-тата.

Запитан зали трябва да се търси някаква отговорност на електроразпределителните дружества за състоянието на мрежата той каза, че някои от бедстващите селища като Ардино са били поставени в екстремни условия - преспи от 2-3 метра, паднали дървета, които спрели снегорините и роторните машини. „Това, което видях, действително беше над възможностите на която и да е електрическа мрежа“, обясни той. Ако някой обаче иска да си търси правата, трябва да се обърне към Комисията по енергийно и водно регулиране (КЕВР).

Жечо Станков допълни, че се работи приоритетно за отводняване на наводнените рудници.

По отношение на газовите доставки от Русия до Украйна, осигурени до края на март и съответно запасите на България в „Чирен“, Станков посочи: „В „Чирен“ разполагаме с над 200 млн. куб. м газ, като дневната консумация в зависимост от метеорологичните условия варира. Средната е около 8 млн. куб. метра газ на ден. Превантивно сме разговаряли сме с Гърция, откъдето имаме уверението, че при евентуална криза реверсивно ще ни подадат газ. Отделно по самата газопреносна мрежа имаме достатъчни количества, с които да издържим няколко дни. „Чирен“ ни дава възможност над 60 дни да захранваме държавата без проблем, като това е свързано с някакви ограничителни режими“.

Междувременно директорът на „Пожарна безопасност и защита на населението” главен комисар Николай Николов зави, че продължават операциите по доставка на храна, стоки от първа необходимост за хората в бедстващите села в областите Смолян и Кърджали, информира „Фокус”. По думите му ситуацията се нормализира в повечето засегнати населени места.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:43 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още