IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заради цената на млякото България иска допълнителни мерки на европейския пазар

Изкупните цени на суровината са намалели с 35% за година, твърдят фермери

18:14 | 16.03.15 г. 4
Заради цената на млякото България иска допълнителни мерки на европейския пазар

В България се наблюдава траен спад в цената на млякото, който вече продължава 12-ти месец. Затова е необходимо  да се вземе бързо решение за овладяване на ситуацията в сектора. За това апелира министърът на земеделието и храните Десислава Танева по време на редовното заседание на Съвета на министрите в Брюксел, съобщи пресцентърът на агроминистерството.

Танева подчерта, че в България положението в сектора се влошава на фона на руското ембарго и приключването на квотната система. Министърът прикани колегите си да участват в изготвянето на документ, в който да се включат пакет от мерки в подкрепа на сектора, като се вземат предвид спецификите на всяка една страна-членка на Европейския съюз.

Мерките в подкрепа на сектора, приети от ЕК, за подпомагане на млекопроизводителите, нямат приложение у нас, подчерта Танева. Тя допълни, че страната ни поддържа общото предложение с Румъния, което е представено на Съвета през януари, като то е за въвеждане на допълнителни мерки на пазара на мляко за справяне с последиците от руското ембарго.

„Тези мерки ще допринесат и за по-плавен преход на сектора от квотна система към свободен пазар в условията на забрана за износ за Русия“, категорична бе министър Танева.

„За година изкупните цени на млякото намаляха с около 35%“, заяви пред Investor.bg Танчо Колев от Националното сдружение на месо- и млекопоризводителите. В момента кравето мляко се изкупува на цена 40 – 60 ст./литър, а преди година цената му е била 68 – 78 ст./литър.

Производителите недоволстват заради масирания внос на полско мляко, включително и кондензирано, от мандрите. „В същото време цената на млякото в магазините не намалява“, заяви фермерът.

От въвеждането на руското ембарго пък преработвателите се оплакват от навлезлите на българския пазар сирена, които се продават като местно производство, без да са такива. Основно се фалшифицира кашкавалът, като някои мандри разфасоват евтина гауда и слагат български етикети.

В края на януари стана ясно, че въпреки инициативата на България и Румъния и данните за криза в млечния сектор засега Еврокомисията не възприема ситуацията като кризисна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 0
polisat
преди 9 години
Производителите наистина са ощетени. Голямото зло са млекопреработвателите. При тези изкупни цени на млякото сиренето и кашкавала са на 100 % и повече надценка. Те се виждат и по рекламите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
melon
преди 9 години
а защо по магазините няма спад?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 0
SA
преди 9 години
Един простичък въпрос: защо Полша внася в България, а България не може да изнася за Полша?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
Fiscalist
преди 9 години
кога нашите т.нар производители ще се научат да хеджират вместо да плачат като бебета за мама
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още