IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ж. Бойчев: От години няма стратегия за развитие на енергетиката

Комисия към енергийното министерство да анализира състоянието на разпределителната мрежа, препоръча Мартин Димитров

13:11 | 17.03.15 г.
Ж. Бойчев: От години няма стратегия за развитие на енергетиката

От години в енергетиката липсва стратегия за развитие и виждане как да бъде управляван секторът и това е причината да сме свидетели на кризата от последните седмици. Това коментира в ефира на БНТ депутатът от БСП – Лява България Жельо Бойчев.

Той  припомни, че трябва да има и Национален план за работа при зимни условия, който да се приема всяка година, и в него да се включват всички дружества от сектора – частни и държавни. Елементи на този план са поддържането на аварийни екипи, складови запаси и други.

Според него липсва и Национален кризисен щаб, който да спомогне за по-бързата реакция в бедстващите региони.

Не само липсата на стратегия обаче е причината за днешното състояние на енергийния сектор, смята от своя страна Мартин Димитров от Реформаторския блок. За него големите проекти, в които са се наливали ненужно огромни суми, също са причина за кризата.

„Бяха дадени 2 млрд. лева за АЕЦ „Белене” без никакъв смисъл. Беше построен „Цанков камък” – ужасно скъп проект”, припомни той и допълни, че тези средства е можело да бъдат насочвани към преносната мрежа – за нейното обновяване и модернизиране.

Бойчев посочи, че през годините инвестициите в мрежата са намалявали, а и заявените планове за ремонти на енергийните дружества са били частично изпълнявани.

Мартин Димитров предложи в Министерството на енергетиката да бъде създадена комисия, която да оцени ситуацията и какви са проблемите на разпределителната мрежа.

„Имаше форсмажор, имаше тежки снеговалежи ,каквито не е имало от много години, които навсякъде по света, където ги има, причиняват много щети. Обаче освен форсмажор имаше и много несвършена работа”, смята още депутатът.

За него причината стотици населени места да останат без ток е подценяването – преносната мрежа е била винаги подценявана за сметка на големите проекти за производствени мощности.

Жельо Бойчев допълни, че БСП ще поиска регулаторен одит на ЕРП-тата, след като бъде избран съставът на Комисията по енергийно и водно регулиране (КЕВР), който да покаже колко инвестиции са направени в мрежата през годините. До месец ще бъде изготвен и анализ от Елекроенергийния системен оператор (ЕСО), Националната електрическа компания (НЕК) и ЕРП-тата за авариите по мрежата и причината за появата им.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още