IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЗК анализира Закона за лечебните растения за ограничителни текстове

Регулаторът посочва пет точки, които ограничават конкуренцията, но допълва, че те може и да са от полза за устойчивото развитие на билкарството

13:20 | 19.03.15 г.
КЗК анализира Закона за лечебните растения за ограничителни текстове

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е започнала производство за оценка на Закона за лечебните растения, става ясно от съобщение на сайта на регулатора. Опасенията са, че в Закона има текстове, които ограничават конкуренцията, защото могат да бъдат бариера за навлизане на пазара.

В съобщението регулаторът посочва пет точки, които могат да доведат до ограничаване на конкуренцията. Сред тях например е въведената такса за събиране на лечебни растения, които могат да представляват пречка пред лицата да започнат дейност по събиране на билки.

Анализ ще бъде направен и относно разрешените количества билки, които могат да бъдат събирани от един билкозаготвител, както и за ограниченията билкозаготвителите да могат да събират лечебни растения само от района, посочен в позволителното.

Разрешенията за събиране на билки се издават от горското или ловното стопанство в региона, кмета на общината или областния управител.

Законът предвижда и всички собственици на земи, гори, води или водни обекти, в които има находища на лечебни растения, задължително да прилагат мерки за опазването им.

От КЗК посочват още, че с оглед значимостта на лечебните растения за здравето на човека е възможно и посочените първоначално констатирани ограничения на конкуренцията да са обосновани и оправдани предвид защитата на обществения  интерес – опазване от увреждане или унищожаване на билките с цел осигуряване на устойчивото им ползване като част от естествения растителен генетичен фон със сегашна или бъдеща ценност.

От регулатора допълват, че анализът на Закона за лечебните растения се извършва на базата на постоянен преглед на законодателството, но не се ангажират със срок за приключване на проверката. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:19 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още