IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Грийнпийс: България губи над 300 млн. лв. от подпомагането на въглищния сектор

Държавата трябва да преустанови директната и косвена помощ за сектора, настоява организацията

14:12 | 25.03.15 г. 4
Грийнпийс: България губи над 300 млн. лв. от подпомагането на въглищния сектор

Само за последната година и половина България губи над 300 млн. лева от подпомагането на въглищния сектор, изчисляват от „Грийнпийс България“.

Според организацията това се случва чрез неналагане на акциз върху въглищата за домашно потребление, сключването на дългосрочни обвързващи договори за изкупуване на електроенергия от въглища, предоставянето на безплатни въглеродни квоти на въглищните централи, улесняване изземването на земя за добив на въглища и разсрочване на плащанията на въгледобивните предприятия към социално-осигурителната система.

Държавата трябва да преустанови директната и косвена помощ, която оказва на въглищния сектор, настоява „Грийнпийс България“ в новия си доклад „Въглищни динозаври на животоподдържащи системи“, представен днес в София.

Анализът на организацията показва, че държавата предоставя законови, административни и икономически облекчения и помощи на въглищния сектор, които му позволяват да продължи да съществува и да вреди на здравето и околната среда. В същото време България е на първите места по замърсяване на въздуха с фини прахови частици в Европа, като сред основните причини за лошото качество на въздуха е горенето на въглища за индустриални и битови цели.

Под формата на директни и косвени помощи държавата подпомага съществуването на въглищния сектор, като в същото време освен здравето на хората, ощетява и бюджета си, посочват от организацията.

Например, по силата на дългосрочните договори за изкупуване на енергия, държавата е длъжна да изкупува електроенергията, произведена от ТЕЦ „AES Марица Изток 1“ и ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“. Само за текущия регулаторен период от 1-ви юли 2014 г. до 30-ти юни 2015 г. общата стойност на изкупената, но непотребена енергия от двете централи ще е в размер на 274,4 млн. лв. Това води до нарастване на финансовата задлъжнялост на НЕК, както и на тежестта към цялата енергийна система, пише в доклада.

Само за периода юли 2013 – юли 2014 г. държавата има несъбрани концесионни плащания от 7 въгледобивни предприятия на стойност над 19,5 млн. лв., посочват още от организацията.

В периода 2007 – 2010 г. държавата е отделила 37 млн. лева за рекултивация и възстановяване на околната среда след извеждането от експлоатация на осем държавни въгледобивни предприятия.

„Смятаме, че е време България да приеме визия, ориентирана към опазване здравето на населението и чистотата на околната среда, а не към политики, които представляват животоподдържащи системи за въглищните динозаври“, коментира Теодора Стоянова, координатор на кампанията „Климат и енергия“ на „Грийнпийс България“.

За тази цел организацията настоява за законодателни промени, които да премахнат съществуващите облекчения за компаниите от въглищния сектор, както и за либерализация на енергийния пазар, която да позволи модернизация на сектора.

От „Грийнпийс България“ призовават още за прекратяване на институционалната подкрепа за въглищния сектор, която се осъществява чрез различни методи: разсрочване на задължения за социални плащания, получаване на безвъзмездно финансиране от Фонд „Козлодуй“, предоставяне на безплатни квоти за отделянето на въглеродни емисии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:10 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 1
kane
преди 9 години
бизнеса на хамериканския хинвеститор нали е добре, на кой му пука за останалото - българите са роби и *** на нато - военни я съюз и военния империалист - шефа м - сащ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 1
bgMan
преди 9 години
България губи много повече от 300 милиона лева но не толкова от подпомагането на въглищния сектор а от подпомагането на все повече губещия бизнес на червеноармейския спонсор номер 3, Христо Ковачки. Да закриват и тази черна дупка най-накрая.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 23 rate down comment 1
novak li sam
преди 9 години
Нима от Грийнпийс искат да отрежат клона, на който от 25 години седят синдикатите? С кой, ако не с миньорите, Подкрепа и КНСБ ще плашат занапред?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още