IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Депутатите ограничиха следенето в интернет и по телефона

Службите вече ще имат 6-месечен, а не 12-месечен достъп до трафичните данни, достъп ще се дава само при подозрения за извършени тежки престъпления

13:03 | 26.03.15 г. 1
Депутатите ограничиха следенето в интернет и по телефона

Следенето в интернет и по телефона минава отново на облекчен режим. Депутатите промениха по спешност на две четения Закона за електронните съобщения, след като Конституционният съд изиска това.

С новите текстове депутатите решиха, че службите вече ще имат 6-месечен, а не 12-месечен достъп до трафичните данни, от които става ясно кой с кого кога е разговарял в мрежата и по телефона.

Освен това достъпът вече ще се дава само при подозрения за извършени тежки престъпления.

Отпада възможността за следене на данните при разследване на всички видове престъпления и с цел издирване на лица, както беше до момента.

Текстовете, които регламентираха следенето на комуникацията в нета и по телефона, бяха приети през 2010 г. Тогава те следваха европейска директива за запазване на трафични данни на гражданите на ЕС с цел използването им при евентуално разследване на тежки престъпления.

След време обаче Европейският съд в Люксембург отмени директивата. Евромагистратите се мотивираха, че документът предоставя на службите възможност за сериозна и необоснована намеса в личния живот на гражданите.

През март тази година и българският Конституционен съд поиска отмяна на регламента, който навремето предизвика брожения в обществото, в мобилните оператори, а и сред интернет доставчиците.

Още новини от Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:36 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Rumen_
преди 9 години
Не го ограничават, а го въвеждат отново, след като Европейският Съд отмени директива 2006/24/EC и след като Българският Конституционен съд каза, че съответните текстове в ЗЕС са противоконституционни и трябва да бъдат премахнати.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още