IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК поиска независим анализ на качеството на активите в банковата ни система

Кризата в банковия сектор на България заема значителна част в доклада със специфични препоръки на Брюксел

08:14 | 14.05.15 г. 20
ЕК поиска независим анализ на качеството на активите в банковата ни система

Независим анализ на качеството на активите в цялата банкова система до декември 2015 година поиска Европейската комисия в специфичните препоръки, които институцията прави за всяка страна от общността. През миналата година ЕК ни критикува сериозно за липсата на пенсионна реформа в препоръките си.

Причината Еврокомисията да поиска прегледа на банковите активи е кризата в сектора през лятото на миналата година. Преглед на казуса всъщност заема голяма част от доклада на Брюксел за България. Случилото се е показало известни недостатъци в законодателството ни, отбелязват от ЕК.

„Случаят с КТБ не беше решен бързо, което повдигна съмнения относно способността на органите да реагират ефикасно в спешни ситуации”, посочват от Брюксел и допълват, че един от установените недостатъци е възможността БНБ да поставя дадена банка под специален надзор и така ефективно да преустанови всички операции за срок от шест месеца.

Припомняме, че в края на миналата седмица от Министерството на финансите публикуваха предложения за промени в законодателството, които предвиждат намаляването на срока за специалния надзор от шест на един месец, а сред останалите мерки е и възможността за одържавяване на банки с проблеми.

„Одитите на КТБ повдигнаха въпроси по отношение на качеството на активите в сектора и надеждността на докладванитеданни във финансовия сектор”, посочват още от ЕК.

Брюксел е подготвил общо пет препоръки за България през тази година. Сред тях е искането да се избегне структурно влошаване на публичните финанси през тази година. През 2016 година трябва да бъде постигната корекция от 0,5% на брутния вътрешен продукт (БВП).

ЕК прави препоръка и за ситуацията на трудовия пазар и да бъде създаден прозрачен механизъм за определяне на минималната работна заплата и осигурителните вноски.

Брюксел иска от нас и да приемем реформа в областта на образованието, както и подобряване на инвестиционния климат.

Докладът на ЕК посочва още, че България не е постигнала никакъв напредък по две от шестте препоръки, направени през миналата година. Става дума за исканията за пенсионна реформа и за засилването на бюджетните мерки с оглед на възникналото отклонение от изискванията съгласно Пакта за стабилност и растеж.

Ограничен е напредъкът по поисканите през миналата година мерки за трудовия пазар, сред които е и подобряване на ефективността на Агенцията по заетостта, както и за реформата в училищното образование и подобряването на средата за малките и средните предприятия.

Ограничен напредък има и по отношение на реформата в енергийния сектор.

Случващото се около КТБ можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

21
rate up comment 0 rate down comment 0
бай Промо
преди 8 години
Като толкова много искате да коментираме тази финансова система, защо не отворите един форум 'Анализ на Финансовата система' -без статия, и кой каквото има да каже по въпроса. Ако имах техническа възможност щях да го направя, обаче досега не съм намерил такава.Отн.: Печатането на париНе е точно така. Значи ако Щатите прилагаха идиотските си оздравителни програми и към тях самите, както съветват Гърция (която беше забита в Измерението Х през 2008 с цел спасяване на Голдман Сакс от сгромолясване след Лемън брадърс не без малоумното участие на местни корумпирани политици) - това ще е краят на долара.Да, ама не. Представи си Мутра No.1 на квартала има да ти връща 17 трильона долара от заеми, които е вземал от теб в миналото. Как точно ще си вземеш парите ... и да останеш по възможност м/у живите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 3 rate down comment 0
SS-23
преди 8 години
Ще ти дам една причина (но не единствената) - пасивите на банките са с опцията на предсрочна изискуемост, докато активите са дългосрочни договори. Сам се сети какво става когато малко повече хора или фирми решат да се изтеглят своите депозитите. Това плюс частичното резервиране правят всички банки пирамиди.-----Съвременната банкова система, заченато със създаването на пирамидата ФЕД, си е една огромна пирамида, т.е. колкото по-късно се качиш на клона, т.е. колкото си по-близо до основата на пирамидата, толкова по-голяма тежест носиш и респективно - поддадеш ли (основата на пирамидата), поддава цялата пирамида!На мен ми е много чудно обаче, защо един кредит, се счита за априори "актив" ? В "актив" може да се превърне само тогава, когато бъде покрита главницата. Докато не е покрита (върната) главницата (първоначално изхарчената сума) - това за мен си е жив пасив, защото "очакван" доход - не е никакъв доход, докато не влезе в джоба!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 6 rate down comment 0
observer-ALL
преди 8 години
Финансовата система в момента се държи на постоянното печатане на пари, с което се ограбват спестяванията на граждани и фирми, не е кой знае колко по-различно от финансовата пирамида, която се държи на постоянното приемане на нови участници, само че едното е узаконено, а другото не.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 0 rate down comment 1
misanthrope
преди 8 години
Добре че са хора като теб, да ни кажат за какви пирамиди става въпрос. и да се подкрепят с аргументи от е-вестник, докименти ком и фейсбук
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 1 rate down comment 0
Атанасио
преди 8 години
продължение на коментар 16 За България се знаят нещата - доц. д-р. Васил Киров, дългогодишен шеф на Агенцията за финансово разузнаване, сега зам.-директор на ОЛАФ за ''гнилите ябълки'' сред българските банки - https://bivol.bg/gnili-yabulki-bis.htmlЕстествено трябва да се отворят кредитните досиета за да се види дали КТБ е наистина финансова пирамида тоест дали е раздавал необезпечени кредити ,а колкото до това дали е законно професора го обясни - http://darikfinance.bg/***/114899#comments Оня ден четох за едно изследване в САЩ според което 17-18% от хората незнаят ,че Земята се върти около слънцето Може би трябва да започна с Хенри Форд (1863 1947): Добре е, че народа на тази страна си няма и понятие от банковата и паричната система, защото ако имаше, вярвам, че още утре, преди да съмне, щяхме да сме в революция Единствената цел на тези финансисти е контрол на света, чрез неизплатими дългове Мисля ,че не само в САЩ а в целият свят хората не разбират
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 2 rate down comment 1
Атанасио
преди 8 години
Явно 99% от хората не разбират като цяло за какви финансови пирамиди става въпрос Чрез последната криза са откраднати са 23 трилиона със снимка на Обама след 6:40 минута тук - http://***.dokumentalni.com/?p=898 Във филма е обяснено - http://***.dokumentalni.com/?p=985,и професора също обяснява добре как Бернарке и Грийнспан като шефове на ФЕД са отказали да контролират и спрат измамата - https://***.youtube.com/watch?v=-FRvpsBL6Vs&feature=youtu.beХубава статия за Вътрешна афера http://e-vestnik.bg/20501/hishtnicheska-natsiya/ Тоест така наречените кризи на капитализма ''бизнес кризи'' са просто кражба през банки ,инфлация и т.н. ''методи''.Темата е голяма и съм обобщил основното - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1442612112683685
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 5 rate down comment 0
qnidopi
преди 8 години
Те са задлъжнели на хартия. Кажи ми честно, смяташ ли че някога САЩ например ще върне тези 15 трилиона долара, които дължи на някой кредитор (на ФЕД, на китайците и т.н.). Тези дългове (печалби за банките) няма да се реализират никога. Най-вероятно това трупане на счетоводни печалби ще продължава, докато сегашната икономика не рухне. Реално икономическа система без твърд актив зад валутата съществува от по-малко от 200 години. Това колкото и да е наложително, заради глобализацията и т.н. няма как да продължи вечно. На печалба от сегашната система са само и единствено правителствата, просто защото взимат заеми, харчейки по този начин парите на населението без да се налага да му ги прибират с данъци. Овцете са щастливи, докато фалира държавата, следва отписване на дълг под една или друга общественоприемлива форма и после отначало. Който е излязал от позицията е напред, другите са глътнали вода и така до следващата икономическа система.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 4 rate down comment 0
observer-ALL
преди 8 години
Кои са най-задлъжнелите правителства - тези, които могат да печатат пари САЩ, ЕС, Япония и т.н.. Интересно противоречие. Ако правителствата контролираха печатането и ЦБ, щяха да дават пари на себе си и нямаше да има задлъжнялост. Какво става в момента? Правителствата пускат облигации, които се изкупуват от частни банки и организации под определен процент. Кой печели от това? Със сигурност не е правителството, нито населението. Печелят частните банки. Идва ред на падежа, правителството взима по-голям кредит за да покрие предишния + лихвата. Какво прави ЦБ? Печата пари за да влее ликвидност в банките, които да дадат нов кредит с лихва. Кредитите така се разрастват, че голяма част от приходите на правителствата отиват само за погасяване на лихвите. Пак питам, кой е на печалба от тая система?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 2
qnidopi
преди 8 години
Аз казвам какво трябва да е. Това за частичното резервиране отново е плод на регулация и би трябвало да се разрешава в размер до 50%, а не както е сега. Между другото, то се решава отново от ЦБ (правителството) и се прави с цел изкуствен ръст на кредитирането и съответно изкуствен ръст на икономиката.Плтажените услуги са нещо невероятно мащабно и важно за реалния бизнес и реалната икономика, така че това само по себе си е много. Те не се изчерпват с това бай Иван да си дръпне заплатата от дебитната карта."Относно ЦБ-тата всички се водят независими от правителствата, даже най-голямата от тях FED частна структура, която води политика в полза на своите частни акционери. "Това е така, но на практика, дали има и една централна банка, която да е независима и съответно 5-10 членното й ръководство да решава паричната политика? Нито една държава не оставя нещо толкова важно на няколко експерта. Важни са интересите на определени кръгове и т.н. ФЕД е именно това. Всички са скачени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 1
observer-ALL
преди 8 години
"Банката е посредни между човека, който иска да отдаде под наем парите си (депозанта) и този, който иска да ги наеме (кредитополучателя) и затова събира комисионна (маржа между лихвите по депозити и тези по кредити)" На теория звучи хубаво, само че банките отпускат много повече пари отколкото са депозитите и това се нарича частитчно резервиране, което си е чиста проба мошенничество.От гледна точка на услугите единствената реална услуга е платежната. За застраховане никой не ходи в банка да се застрахова.Относно ЦБ-тата всички се водят независими от правителствата, даже най-голямата от тях FED частна структура, която води политика в полза на своите частни акционери.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още