IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Подкрепяме идея за пазар за извеждане от експлоатация на ядрени съоръжения в ЕС

България представи опита си в областта по време на Десетия европейски форум за ядрена енергия в Прага

17:30 | 27.05.15 г.
Подкрепяме идея за пазар за извеждане от експлоатация на ядрени съоръжения в ЕС

България подкрепя идеята за създаване на пазар в сферата на извеждането от експлоатация на ядрени съоръжения на територията на Европейски съюз (ЕС), коментира зам.-министърът на енергетиката Антон Павлов по време на Десетия европейски форум за ядрена енергия.

Събитието се провежда в чешката столица Прага, пише пресцентърът на Министерството на енергетиката.

Павлов е представил опита на България в областта на извеждането от експлоатация на ядрени съоръжения. Според него е важно да бъдат търсени и подкрепяни инициативи за сътрудничество в областта, като предпоставка за намаляване на разходите и повишаването на нивата на ядрената безопасност.

Извеждането от експлоатация е  дългосрочен процес, който поставя сериозни предизвикателства от технологична, социална, екологична и икономическа гледна точка, каза още Павлов.

„Въпреки липсата на предишен опит в този дълъг и сложен технически процес, седем години по-късно работим активно по демонтирането на оборудването в машинна зала, както и по реализацията на проекти, допринасящи за изпълнението на заложените цели“, обясни зам.-министърът.

Според него с основен принос в програмата на страната за извеждането от експлоатация на ядрени съоръжения са изграждането на хранилище за сухо съхранение на отработено ядрено гориво, както и предстоящото финализиране на проекти за извличане, охарактеризиране, преработване и погребване на различни видове радиоактивни отпадъци.

Десетият юбилеен форум за ядрена енергия е една от най-мащабните платформи в Европа за открито и прозрачно обсъждане на широк спектър от въпроси в областта на ядрената енергия.

Домакин на събитието, в което участваха комисарят по въпросите на Енергийния съюз Марош Шефчович, премиерът на Словакия Роберт Фицо, премиерът на Чехия Бохуслав Соботка, беше министърът на промишлеността и търговията на Чехия Ян Младек. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още