15 търговски вериги контролират 77% от пазара на храни. Оттук идва и проблемът с качеството. Това каза проф. Иван Станков, депутат от АБВ и бивш агроминистър, в интервю за „Фокус“. Днес той представи на кръгла маса Стратегия за развитието на българското земеделие.
Проф. Станков коментира, че вносните продукти като вкусови качества не отговарят на изискванията на българите. „Поради стремежа на търговците да внасят по-евтини продукти качеството е незадоволително, даже понякога и опасно за здравето на хората. Българските граждани не се хранят качествено и пълноценно“, убеден е той.
Българските земеделски продукти обаче са с висока себестойност, защото се използват по-малко стимулатори, а оранжериите се топлят по-дълго. За животновъдството фуражите са скъпи, а субсидиите по-ниски в сравнение с по-старите членки на ЕС.
„Като качество нашите стоки са много по-добри, но е нужна по-висока култура на хранене и потребителите да имат по-високи покупателни възможности“, отчита той.
Депутатът посочи и основните проблеми на българското земеделие: липса на аграрна политика, силно нарушена структура – над 90% от нивите са засети със зърнени и маслодайни култури, срив в производството на плодове и зеленчуци и в животновъдството, в хранително вкусовата промишленост.
Проблем за сектора са и разрушените напоителни системи - от 20% поливни площи през 80-те години сега имаме 3% при средно ниво за Европа около 10%, а в съседна Гърция - 38%. Имаме и лоша използваемост на земята - в Холандия и Белгия например от единица площ изхранват двойно повече хора от нас. Налице са още ниска икономическа ефективност и ниска производителност на труда.
Недостатъчното производство у нас проф. Станков определя като продоволствен проблем. За предложената от него стратегия той коментира, че тя има за цел осигуряване преди всичко на продоволствената сигурност и развитие на селските райони. Като приоритети той сочи намирането на баланс в земеделието и въвеждане на съвременни технологии, както и повишаването дела на продуктите с висока добавена стойност.
Земеделието не може да се развива, без фермерите да се сдружават в кооперации от нов тип със затворен цикъл на производство, смята той.


300 бойци от 21 държави се включиха във финалния SENSHI лагер за годината
Костадинов зове за бойкот на Евровизия
Турнир по акробатичен рокендрол се провежда днес във Варна
Проливните дъждове предизвикаха нови наводнения край Царево
Благотворителен кулинарен фестивал за Никулден се провежда във Варна
Факторингът е трамплин за малкия бизнес при въвеждането на еврото
SpaceX ще предложи акции на вътрешни лица при рекордна оценка
Империята на китайските пристанища, част 5
Как чуждестранните автомобилни гиганти могат да се закрепят на китайския пазар
Империята на китайските пристанища, част 4
Кога са изобретени електрическите прозорци
Новото AUDI E7X изобщо не прилича на... Audi
Мercedes реши близкото бъдеще на G-Class
Как влияят на мощността диаметърът на цилиндрите и ходът на буталата
Бизнесмен организира погребение за късметлийската си кола
В кадър: Никулден във Варна с военен ритуал, молебен и курбан
Здравко от "Ритон" е в болница, дуетът отлага участия и концерт
Любен Дилов-син: Готови сме за избори, но държавата има нужда от бюджет
ЦСКА се огледа в норвежец, оценен на 5 млн. евро
Опра Уинфри демонстрира талия на оса, след като отслабна драстично
преди 10 години Гледайте 'Крилце или кълка' и ще разберете:http://vbox7.com/play:f14d66a38cКорпоративни интереси, това е отговора.Но всеки потребител има право на информиран избор.Все още има откъде да се купят и качествени продукти.Производителите на конфитюри с гордост пишат на етикетите, че 30% от съдържанието е плод.Преди месец четох на описанието на 'високо алкохолна спиртна напитка', че над 20% от нея е ракия, а останалото спирт.За прочитане от какво се правят най-обикновени вафли ще ти трябват поне 5 минути, толкова 'е'-та са описани.Аз не консумирам салами и кайма/освен смляна пред мен/ от години, за пастети и други подобни да не говорим.Същото се отнася и за алкохола. отговор Сигнализирай за неуместен коментар
преди 10 години И защо според теб пада качеството на храните ? отговор Сигнализирай за неуместен коментар
преди 10 години Храната не само може но и ще поевтинее когато дадат на производителите пряк достъп до пазара . Когато премахнат *** изисквания който свиват предлагането и облагодетелстват чуждите вериги с достът до ресурс при лихви от 1 % отговор Сигнализирай за неуместен коментар
преди 10 години Храната може да поевтинее, ако се намали ДДСто. Защо в Румъния може, а у нас-не? отговор Сигнализирай за неуместен коментар
преди 10 години На всеки колбас задължителен надпис:Продуктът може да съдържа и накакво месо.Филмът 'Крилце или кълка' с незабравимия Луи дьо Финес е вече реалност в БГ!Не знаем какво ядем и пием/освен ако не сме го произвели сами/ отговор Сигнализирай за неуместен коментар
преди 10 години Прав си, у нас търсенето в основната си част е за никокачествени и евтнини храни, които да съответстват на ниския ни жизнен стандарт. Обаче, въпреки че качеството е на рекордно ниско ниво, цените определено не са ниски. Това го казвам по наблюдения в Румъния и Гърция, цените в Румъния са близки до нашите, сега сигурно ще са и по-ниски от българските с ниското ДДС, но качеството е по-добро без никакво съмнение. А в Гърция вярно че цените са по-високи, но качеството там няма нищо общо с това у нас, на светлинни години е. отговор Сигнализирай за неуместен коментар
преди 10 години "Поради стремежа на търговците да внасят по-евтини продукти .........|Този "професор" бърка причина и следствие. Българите търсят евтини продукти, затова и търговците просто задоволяват търсеното им.Така че "вината" не е в търговците, тяхното поведение отразява търсенето. Иначе всеки търговец има най-голям интерес да продава скъпи, а не евтини продукти. отговор Сигнализирай за неуместен коментар
преди 10 години Какво казва господина? Дали мисли или говори пропагандно с изрази като: "Като качество нашите стоки са много по-добри ... "С извинение, но толкова поевтинени *** като тук не съм виждал в чужбина, а съм обикалял много, не е да не съм. Проблемът е че у нас храните се поевтиняват с знайни и незнайни способи, същото се прави и в чужбина, но в разумни граници. А при нас няма невъзможни неща.Пример, май само у нас човек може да си купи хайвер, уж от риба, но като се зачетеш в опаковката пише че е направен от хайвер от водорасли, каквото и да значи това. Е няма вкус на хайвер, но за сметка на това съставките са над 10 за да се докара някакъв уж вкус на бъркоча. отговор Сигнализирай за неуместен коментар