IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Добрев: Скандалите около цената на тока са много шум за нищо

Решението на КЕВР донякъде изравнява условията на регулирания и свободния пазар и подготвя либерализацията, смята депутатът

20:35 | 12.06.15 г. 3
Добрев: Скандалите около цената на тока са много шум за нищо

Скандалите около предложенията за цената на тока от 1 юли могат да се окажат много шум за нищо, коментира в ефира на БНТ председателят на енергийната комисия в 43-то Народно събрание и депутат от ГЕРБ Делян Добрев.

„Поскъпването на тока за индустрията ще бъде с между 1 и 2%, за бита също ще е в размер на 2%, за сектора на услугите, който е на свободния пазар, поскъпването ще между 8 и 9%”, посочи той.

Добрев посочи, че увеличението от 20%, което цитираха работодателските организации в последните дни, е само върху част от компонентите от цената на електроенергията и без да бъде взета предвид наредбата, предвиждаща облекчения за големите бизнес енергийни консуматори.

Добрев припомни, че с решението си регулаторът е поправил несправедливост по отношение на таксата „Задължения към обществото”. В момента тя е около 50 лева за битовите потребители, а на свободния пазар – 18,93 лева за мегаватчас.

От новия регулаторен период тя ще бъде единна – в размер на 40,21 лева. За големите потребители, които ще ползват облекчения за „зелената” компонента в таксата, тя ще бъде21,64 лева за мегаватчас.

„От крайна цена между 110 и 120 лева това е една малка част, представляваща под 2%”, допълни Добрев.
Бившият енергиен министър посочи, че донякъде проблемът е забавянето на наредбата, която облекчава бизнеса.

Припомняме, че тя беше предвидена с промените в Закона за енергетиката, приети още през февруари.

Добрев допълни още, че последното ценово решение на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) е било в посока да изравни донякъде условията на свободния и на регулирания пазар и така да подпомогне либерализацията, планирана за началото на 2016 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:23 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 0
0pk
преди 8 години
Ама разбира се, вдигаме поредната сметка с която ви бъркаме в джоба, що толкоз шум вдигате за нищо... Таквиз в какъв инкубатор ги въдят?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
ivanrog
преди 8 години
Готов съм да предоставя и фактурите ми, за да не бъде голословен като някои "политици".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
ivanrog
преди 8 години
Понеже това недоносче лъже, ще го кажа с цифри. Фирмата в която работя имаме обекти присъединени на високо и средно напрежение, а цената на която купуваме електроенергията е 80 лв./МВтч. Отделно от това имаме акциз 2 лв./МВтч, задължение към обществото 18.93. До тук сметката ми е 100.93. За пренос на ВН плащам 6.62, а за достъп 1.36 или общо 108.91. Няма как да се възползвам от преференциите за най-големите, следователно ще вече 40,21 лв. за такса пренос - което означава, че новата ми цена ще е 130.19, което прави около малко под 20%!!!!!!!!!!!!При средното напрежение - 126.35, става 147.63, което е близо 16%!!!!!Къде лъжеца Добрев видя тия 8%, които били само за услугите, като аз съм производител!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още