IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

500 хил. лв. санкция за допускане на разливи предлага екоминистърът

Ивелина Василева ще предложи на Народното събрание глобата за замърсяване да бъде повишена

12:17 | 19.06.15 г.
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

500 хил. лева да стане санкцията при допускане на разливи, с които се замърсява околната среда – това ще предложи министърът на околната среда и водите Ивелина Василева. Тя коментира ситуацията в Бургас преди откриването на новата дестилационна инсталация на завода „Солвей соди” в Девня, предаде агенция „Фокус“. 

Припомняме, че тонове нефтопродукти изтекоха от тръба на "Лукойл Нефтохим". Министерството на околната среда и водите (МОСВ) глоби рафинерията със 100 хил. лева заради разлива край бургаския квартал „Долно Eзерово“.

Ивелина Василева заяви днес, че наложената максимална санкция от 100 хил. лева е прекалено ниска цена. Затова тя ще предложи на парламента да се увеличат санкциите, особено при разливи на гориво.

По повод ситуацията в Бургас Василева коментира още, че са предприети всички възможни действия от властите, за да се ограничи замърсяването. Добрата новина е, че защитената местност в района не е засегната и няма разлив към морето, каза тя.

По информация на РИОСВ – Бургас не са намерени мъртви птици и бозайници, загинали вследствие на замърсяването с бензин. Експертите са установили основно измрели водни обитатели -  риба и др.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:58 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още