IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бъчварова: Вземаме мерки да няма подкупи на пътя и без камери

Сегашната система за контрол е допълнена, защото МВР не може бързо да оборудва всички автомобили с камери

10:30 | 03.08.15 г. 4
Бъчварова: Вземаме мерки да няма подкупи на пътя и без камери

Ограничаване на жертвите и пострадалите при пътни произшествия през отпускарския сезон. Така вътрешният министър Румяна Бъчварова обясни промяната, според която КАТ ще спира нарушителите дори и без патрулният автомобил да е оборудван с камери и микрофони.

Бъчварова каза пред Нова телевизия, че сегашната система за контрол е допълнена, защото МВР не може толкова бързо да оборудва всички автомобили с камери и микрофони.

Тя призна, че има опасност това решение да създаде условия за вземане на подкупи на пътя, но подчерта, че се вземат мерки, за да се предотвратят такива ситуации.

"Инспекторатът ще работи приоритетно по тези теми, гражданите могат да подават сигнали и се надявам, че в крайна сметка резултатът ще бъде положителен за много хора, които биха станали потенциална жертва на пътнотранспортни произшествия", обясни още Бъчварова.

Тя е категорична, че МВР не се отказва от проверките на пътя в условия на видеозаснемане. Оборудването на колите продължава. 

"В момента не можем с наличните да осъществим толкова строг контрол, затова допуснахме в тези месеци да се върне този метод на проверка и не би трябвало да има притеснения. Много е важно да има контрол по пътищата, смятам, че това е и основният начин да ограничим транспортните произшествия. Ще продължим с проверките за употреба на алкохол, наркотици, за редовни документи, така че всички, които пътуват, да знаят, че ако направят нарушение или са в нарушение, ще бъдат санкционирани", допълни министърът.

Към настоящия момент на 120 автомобила са монтирани системи, които записват аудио и видео. По-малко от 100 коли не са оборудвани, каза главният инспектор от Пътна полиция Стойчо Константинов. По думите му до края на годината всички автомобили ще бъдат оборудвани с технически средства.

"Категорично казвам, че глоба на ръка не се заплаща", подчерта Константинов.

Той обясни, че преди 24 юли полицаите, които са осъществявали пътен контрол и не са разполагали с устройства за аудио и видеозапис, не са имали право да спират и проверяват автомобили.

Още новини вижте в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:56 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 9 rate down comment 0
forexboy
преди 8 години
Кога ще има глобен кмет или шеф на АПИ за трагичното състояние на пътната инфраструктура? #КОГА? Или те отчитат където трябва част от ОТКРАДНАТИТЕ средства за поддръжка и ремонт на пътищата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 0
ing5rov
преди 8 години
"Категорично казвам, че глоба на ръка не се заплаща" и "Ко праим са ?"нема да има ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 0
ksarax
преди 8 години
Припадам от смях. Не мога вече сипвам си:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 0
alexx
преди 8 години
Боже, какви смешници са. Не можели да оборудват колите с камери. Обаче могат да дремят на закътано и да пребият някой с цигара марихуана като най-големия престъпник.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още