IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изборите наесен ще струват 50 млн. лева

Отговорник за провеждането на местния вот и референдума ще бъде вицепремиерът Томислав Дончев

14:42 | 26.08.15 г. 1
Изборите наесен ще струват 50 млн. лева

Общата сума, която ще бъде необходима за провеждането на местните избори и референдума на 25 октомври, е около 51 млн. лева, става ясно от стенограмата от правителственото заседание днес. Отговорник за провеждането на вота ще бъде вицепремиерът Томислав Дончев.

В задълженията му ще влизат още и дейностите по съгласуване с Централната избирателна комисия (ЦИК) на условията и реда за изработването, доставката и съхранението на изборните книжа и материали, съхранението на техническите устройства за машинното гласуване.

По време на днешното заседание министрите са решили още финансовият министър Владислав Горанов да внесе в Министерския съвет проект на план-сметка за разходите по организационно-техническата подготовка и произвеждането на изборите и националния референдум, която да бъде съгласувана с ЦИК. Пред своите колеги той коментира, че са били поискани 69 млн. лева за провеждането на изборите на 25 октомври, но с "различни методи" е свалил това число до 51 млн. лева. 

Местният вот през 2011 година е струвал 39 млн. лева, но промените в Кодекса на труда оскъпяват изборите, сочи още Горанов. 

Според правителственото решение, свързано с провеждането на изборите, той трябва да предложи и проект на тарифа, по която партиите, коалициите и инициативните комитети заплащат предизборните предавания по БНТ и БНР и техните регионални центрове, допълват от правителствената пресслужба.

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова ще организира изпълнението на дейностите от компетентността на МВР, а министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова ще координира изготвянето и публикуването на избирателните списъци.

За организацията, подготовката и произвеждането на националния референдум извън страната отговаря външният министър Даниел Митов. Пред журналисти след края на Министерския съвет той коментира, че очаква зад граница да бъдат открити повече от 430 секции. В чужбина ще се гласува само по отношение на въпросите в референдума за електронното дистанционно гласуване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:49 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
petaranastasov@gmail
преди 8 години
https://***.facebook.com/za.ili.protiv.os
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още