IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Просеките по енергийните проекти ще могат да се увеличават до 10 метра

Министерството на енергетиката продължава проверките за готовността на енергийната мрежа за зимния сезон

12:11 | 08.09.15 г.
Просеките по енергийните проекти ще могат да се увеличават до 10 метра

Наредбата за сервитутите на енергийните проекти е готова и трябва да бъде обнародвана в Държавен вестник в края на тази седмица, съобщи енергийният министър Теменужка Петкова в Габрово. Посещението й е част от кампанията за проверка на готовността на енергийната мрежа за новия зимен сезон, съобщават от Министерството на енергетиката.

Според сега действащото законодателство просеките, които енергийните дружества могат да правят при изграждането на свои съоръжения, е до 3 метра от двете страни на съоръжението. Текстовете обаче не отчитат височината на дърветата.

Паднали дървета, които прекъснаха въздушните електропроводи, бяха една от причините за сериозна криза с доставките на електроенергия в началото на тази година.

С промените в наредбата, по искане на дружествата – електроразпределителните компании и Електроенергийния системен оператор (ЕСО), широчината на просеките ще бъде определяна между 4 и 10 метра, като един от критериите за одобрение на по-широка просека ще е височината на насажденията.

На всеки десет години широчината на просеките ще се актуализира, предвиждат още промените.

След критичната ситуация в първите месеци на годината Министерството на енергетиката започна проверка на трите електроразпределителни дружества и ЕСО за готовността за зимата. От ЕСО вече коментираха, че са извършили 40% от планираните ремонтни дейности, но работата по проекти продължава и обещаха до края на годината да приключат всички необходими дейности.

Приключи проверката на ЧЕЗ България, където експертите на МЕ установиха подмяна на стълбове и извършена подготовка за зимата, става ясно още от съобщение на енергийното министерство.

В момента тече проверката на Енерго Про и предстои и оценка на работата на EVN България.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:40 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още