IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕСО не е изпълнил и половината от предвидените ремонти за зимата

До края на годината обаче необходимите дейности ще бъдат приключени, увери директорът на дружеството Иван Йотов

10:07 | 03.09.15 г.
ЕСО не е изпълнил и половината от предвидените ремонти за зимата

Електроенергийният системен оператор (ЕСО) е изпълнил около 40% от предварително планираните ремонти, съобщи пред БНР директорът на дружеството Иван Йотов.

Той обаче посочи, че дружеството работи по много проекти, които са в процес на изграждане, има нужните средства за довършване на подготовката си за зимния сезон и „хората могат да бъдат спокойни по отношение на преносната мрежа на държавата“.

По оценка на Йотов до края на годината дружеството ще приключи ремонтната си програма.

ЕСО активно почиства и просеки, за да бъде избегната ситуацията от тази зима, когато заради обилен снеговалеж паднаха дървета и прекъснаха мрежата както на ЕСО, така и на електроразпределителните дружества, стана ясно още от думите на Йотов.

Директорът на ЕСО уточни, че при ситуацията от миналата зима проблем са били не просеките, а дърветата извън тях, защото самият сервитут не е достатъчно голям и разширен. За разширяването на просеките има голям отпор и от екологични организации.

„Може да си направите една сметка, че в един километър просека, ние, за да я разширим, би трябвало да изсечем над 1600-1700 дървета. Без разрешение и съдействие от Министерството на земеделието не можем да го направим“, каза Йотов.

Дружеството извършва и други ремонтни работи, сред които подмяна на съоръжения в градовете.

От началото на седмицата Министерството на енергетиката започна проверка за подготовката на дружествата – електроразпределителните дружества и ЕСО, за зимния сезон.

Йотов коментира още и че първите разчети сочат, че дружеството е на печалба, но без да даде повече подробности за финансовите резултати. Той допълни, че това положение може да се задържи, но зависи от множество фактори, сред които развитието на енергийните пазари в съседните държави, решенията на енергийния регулатор и други.

„Смятам, че до края на годината тенденцията за печалба ще остане такава“, допълни още директорът на ЕСО. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:56 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още